SĂRMĂLUȚE și CARNE FIARTĂ, cauza CERTĂ a sindromului hemolitic uremic a celor doi bebeluși de 6 și 7 luni

13 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
SĂRMĂLUȚE și CARNE FIARTĂ, cauza CERTĂ a sindromului hemolitic uremic a celor doi bebeluși de 6 și 7 luni

Toată lumea caută sursa, cauza, dar, acum pentru noi este foarte clar: supă cu carne fiartă și sărmăluțe. Și vorbim aici de bebeluși, unul de șase luni și altul de șapte luni. Noi vedem cum termometrul abia scos din poponeț este dat copilului, cum părintele îi dă copilului telefonul mobil să se joace cu el. Și părinților nu li se pare nimic anormal. Ne-am dat sema că sursa se află mult mai aproape și constă în nerespectarea regulilor elementare de igienă, de hrană. Și voi spune toate acestea public, pentru că noi ne străduim să-i salvăm, presa îi caută pe medici, toată lumea caută surse și cauze, spune prof. dr. Bălgrădean.

Vineri seara, la Spitalul MS Curie au fost transferați doi bebeluși: unul de șase luni de la Institutul de Ocrotire Mama și Copilul Alfred Rusescu și unul de șapte luni de la Spitalul din Fetești. La ambii bebeluși a fost confirmat sindromul hemolitic uremic. La bebelușul de șase luni a fost confirmată verotoxina pozitivă cu E.coli 026, dar nu necesită dializă peritoneală și este într-o stare mulțumitoare, ne-a precizat prof. dr. Bălgrădean. În schimb, bebelușul de șapte luni este într-o stare mai gravă, cu insuficiență renală, edeme, anemie severă. În cazul lui s-a început procedura de dializă peritoneală.

Potrivit Ministerului Sîănătății, în secția de nefrologie a Spitalului MS Curie rămâne internat și copilul din Mioveni, care are o evoluție favorabilă a stării de sănătate și care se află sub tratament de specialitate și observație medicală. Acesta nu mai necesită dializă peritoneală.

În prezent, în Spitalul MS Curie sunt internați trei copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic.

Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.

Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă achiziționarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar-veterinar, și spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră