Dr. Mihaela Leventer: O bubiţă care ulcerează şi nu se vindecă poate ascunde un cancer de piele

26 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Mihaela Leventer: O bubiţă care ulcerează şi nu se vindecă poate ascunde un cancer de piele

 

Astfel, una din trei persoane poată să facă acest tip de cancer de-a lungul vieții, mai ales  în urma expunerii prelungite şi neprotejate la soare.

Melanomul malign este o tumoră malignă care seamănă cu alunița. "Este o tumoră gravă, care are o mortalitate mare, dar care, dacă este depistată în faza de debut, se poate vindeca. Acest diagnostic se întâlnește mai rar și poate să apară și pe pielea expusă la lumină, dar și pe cea care nu a fost expusă la lumină", avertizează dr. Mihaela Leventer.

Potrivit unui studiu de percepție asupra cancerului de piele, realizat, în luna martie, de Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii pe un eșantion de 1.200 de oameni,  9 din 10 români știu că există cancerul de piele, un sfert din ei știu că există carcinom, doar 8,7% din ei știu că poate fi și un tip de cancer de piele, doar 3,6% știu într-adevăr ce este și îl consideră vindecabil.

La întrebarea care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% dintre cei chestionați au răspunst spontan cancerul "de la alunițe", 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar și alte afecțiuni dermatologice greșit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenților nu au putut oferi un răspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este astfel melanomul — atât ca mențiune spontană, cât și ca notorietate asistată. 42% dintre români declară că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25%, și deși a fost recunoscut ca termen, doar 9% dintre români l-au asociat cu cancerul de piele, relevă studiul.

Cercetarea a mai evidenţiat percepția greşită privitoare la gravitatea cancerului de piele: 70% dintre persoanele care au auzit de melanom îl considera vindecabil, iar dintrecei care au auzit de carcinom, doar o jumătate îl percep ca o afecțiune vindecabilă, dacă este depistată în faye incipiente.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră