După chimioterapie, sistemul imun are nevoie de 9 luni pentru a se reface

27 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
După chimioterapie, sistemul imun are nevoie de 9 luni pentru a se reface


3 din 10 femei fac chimioterapie
Aproximativ 30% dintre femeile cu cancer al sânului fac chimioterapie, care are ca ţintă celulele maligne, recunoscute pentru deosebita lor capacitate de reproducere.
Dar celelalte celule, cum sunt cele ale măduvei osoase sau globulele roşii, sunt în pericol de a fi afectate de chimioterapie. Pentru acest studiu, cercetătorii britanici au cercetat sistemul imun al 88 de femei afectate de cancer al sânului. În cazul acestora, nivelul limfocitelor (globulele albe) a fost măsurat înainte de efectuarea chimioterapiei şi, după tratament, la intervale între 2 săptămâni şi 9 luni.

Nivelul limfocitelor, celulele ucigaşe, care apără organismul de virusuri şi bacterii, a scăzut foarte mult după chimioterapie şi au fost necesare 9 luni pentru a se reveni la nivelul avut anterior acestui tratament.

Prof. Hughes subliniază că, după 9 luni, totuşi anticoprii contra tetanosului şi pneumoniei rămân la un nivel scăzut. Ceea ce înseamnă că trebuie ţinut seama de sănătatea imunitară a pacientelor afectate de cancer atunci când sunt planificate la chimioterapie.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră