Plan naţional contra cancerului: Screening. Diagnostic precoce. Tratamente de calitate

13 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Plan naţional contra cancerului: Screening. Diagnostic precoce. Tratamente de calitate


Planul urmărește reducerea mortalității și a incidenței cancerului, precum și îmbunătățirea stării de sănătate a populației la risc și creșterea calității vieții bolnavilor de cancer.
Astfel, sunt prevăzute noi programe pilot de screening la nivel regional pentru cancerul de sân și cancerul colorectal, strategii de îmbunătățire a performanței actualului Program Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin, cu pilotarea regională a screening-ului primar HPV (human papilloma virus), conform recomandărilor recente ale Ghidurilor Europene.
„ Vizăm realizarea unui diagnostic precoce, asigurarea și controlul calității tratamentului multimodal, precum și urmărirea în timp atât ambulatorie, cât și la domiciliu, măsuri de reabilitare-reintegrare și alte acțiuni cu caracter social. De asemenea, dorim realizarea pregătirii profesionale la standarde europene a personalului implicat în managementul afecțiunilor oncologice. Totodată, urmărim dezvoltarea unui plan nou de cercetare la toate nivelurile, centrat pe beneficiul pacienților cu individualizare prognostică și personalizare”, a anunţat conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul Sănătății.
O componentă importantă a planului o reprezintă promovarea unui comportament preventiv, prin informarea populației în vederea evitării factorilor de risc, a expunerilor la noxe, pentru reducerea riscului global de cancer, precum și prin politici de vaccinare împotriva hepatitei B și a infecțiilor cu virus HPV.

Mai frecvente, cancerele de sân, plămâni şi colorectal

Potrivit studiului Onco Monitor realizat de GfK România, la noi, cele mai frecvente sunt cancerul de sân, de plămâni, de prostată și colorectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular.

În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare.

Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), în timp ce, în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritor în stadiul 2 și 3.

Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni), cu o vârstă medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de sân are în medie 57 de ani.
Cu aproximativ 48.300 de decese cauzate de cancer anual, România se situează peste media Uniunii Europene din punct de vedere a ratei mortalității prin cancer.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră