A scăpat de cancer şi, apoi, a născut un copil cu propriile ovule decongelate

19 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
A scăpat de cancer şi, apoi, a născut un copil cu propriile ovule decongelate

În premieră, în Franţa, o femeie în vârstă de 32 de ani a născut o fetiţă graţie îngheţării ovulelor, efectuată înainte de tratamentul contra cancerului.

Elise este primul bebeluş născut în Franţa după dezgheţarea ovocitară realizată înainte de tratamentul anti-cancer. În prezent, în lume, doar şase copii au venit pe lume cu ajutorul acestei metode, prin protejarea fertilităţii pe fondul unui cancer, scrie sciencesetavenir.

În 2013, află că este afectată de un limfom Hodkin, un tip de cancer al sângelui care îi afectează sistemul limfatic, implicat în răspunsul imunitar al organismului. Înainte de chimioterapie, care este foarte toxică pentru ovare, ea a beneficiat de stimulare ovariană, în vederea conservării ovocitare printr-o tehnică autorizată în Franţa din 2011, numită „vitrificare”.

Această tehnică constă în depunerea ovulelor, în prealabil tapetate cu un antigel specific pe un suport şi a reduce temperatura treptat, în mod constant, cu 22 grade Celsius pe minut prin scufundarea într-o baie de azot lichid.

Celulele sunt instantaneu vitrificate, congelate, fără a mai avea timp să se formeze cristale de gheaţă.

În 2015, după vindecarea cancerului, ovulele au fost decongelate şi fecundate pentru a produce embrioni.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră