Prof. dr. Şerban Bubenek: Problema dezinfectanţilor trebuie investigată până la capăt pentru a evita o criză de neîncredere

06 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Şerban Bubenek: Problema dezinfectanţilor trebuie investigată până la capăt pentru a evita o criză de neîncredere

 

"Situația este absolut revoltătoare și cu siguranță, dacă analizele finale vor dovedi că s-au făcut fraude în fabricarea acestor substanțe, este un lucru extrem de grav, care nu poate rămâne așa. (...) Această investigație trebuie dusă până la capăt, dar trebuie dovedit fiecare pas, pentru că altfel nu facem decât să ne afundăm într-o criză de neîncredere profundă care de multe ori este nedreaptă. (...) Facem aceste probe de curățenie în mod regulat. Avem o zi pe lună de curățenie generală în blocurile operatorii. Raportăm infecții nosocomiale. De exemplu, în secțiile de terapie, anul trecut, noi am raportat între 5,5 şi 7% infecții nosocomiale, ceea ce este sub media europeană a terapiilor intensive. La nivelul spitalului avem o rată constantă, în ultimii zece ani, cam de 2%, de infecții nosocomiale. (...) Raportăm și sunt multe spitale care se preocupă constant și instituțional de această problemă", explică prof. dr. Şerban Bubenek.

În prezent, la  Institutul "C.C. Iliescu" sunt folosiţi alți dezinfectanți, în proporție de 80, decât cei "incriminați", iar de la firma cu princina erau folosite substanțe dezinfectante, dar numai la terminarea intervenţiilor chirurgicale,  pentru spălarea instrumentelor, care, apoi, erau sterilizate.

"Am lucrat, din cunoștințele mele și cred că sunt bine informat, — așa am raportat la MS—, 80% din substanțele cu care lucrăm noi sunt alte substanțe decât cele incriminate, cu siguranță avem și substanțele despre care se discută. De exemplu, una dintre aceste substanțe o folosim la sfârșitul operației pentru spălarea și dezinfectarea prealabilă a instrumentelor, care oricum după aceea sunt sterilizate. (...) Problema cea mare a acestor dezinfectanți eu o văd la nivelul suprafețelor din spital, la nivelul asepsiei și antisepsiei, care înconjoară pacientul și atunci lucrurile sunt extrem de importante chiar și așa", a explicat managerul institutului.

Sterilizarea presupune respectarea tuturor paşilor, avertizează prof. dr. Bubenek.  "Dacă pașii sunt respectați și se face ceea ce trebuie, sunt puține șanse ca să existe găuri foarte mari. Nu există o singură metodă de sterilizare. (...) Noi avem un dialog continuu cu epidemiologul spitalului și lucrul acesta îl face în mod instituțional directorul medical cu șefii de secție. Avem procese verbale ale acestor întâlniri care se fac lunar", precizează prof. dr. Bubenek.

La Institutul "C. C. Iliescu" au fost schimbați dezinfectanții ori de câte ori a fost necesar și epidemiologul a semnalat acest lucru.

"Am schimbat, de-a lungul timpului, acești dezinfectanți ori de câte ori epidemiologul ne-a atras atenția că există niște probleme, că un germene a devenit mai rezistent la dezinfectantul pe care l-am folosit. De exemplu, cred că, de doi ani, nu mai folosim iodul pentru sterilizarea în timpul manevrelor de pus catater, folosim ceea ce se recomandă astăzi în Europa, până când se va descoperi altceva, clorhexidină. Clorhexidina este în clipa de față substanța noastră. Dacă mâine epidemiologul ne spune că trebuie să luăm altceva o să luăm altceva", subliniază prof. dr. Bubenek. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră