Bisfenolul măreşte riscul de naştere prematură şi cancer al sânului,

04 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Bisfenolul măreşte riscul de naştere prematură şi cancer al sânului,

BPA este un compus chimic considerat un perturbator endocrin. Încă din iunie 2010, BPA a fost eliminat din biberoane şi din toate alimentele destinate sugarilor şi copiilor cu vârste mici, din ianuarie 2013.

Totuşi, bisfenolul este, în continuare, prezent în numeroase produse folosite la menaj, putând să ameninţe în dezvoltarea fătului.

Plastice

Cercetătorii de la Universitatea Tufts (SUA) au efectuat teste pe fătul rozătoarelor în privinţa efectelor expunerii lor la BPA. Ei au observat că BPA modifică în mod direct glanda mamară: în funcţie de diferitele doze ale BPA s-a observat o creştere mai rapidă a glandei mamare la rozătoare.

Or, această dezvoltare perturbă ţesuturile mamare, măreşte riscul de cancer al sânului mai târziu, avertizează autorii studiului. Ştim că expunerea în uter la perturbatori endocrinieni, cum este BPA, poat fi un factor responsabil pentru creşterea incidenţei cancerului sânului la femei", a declarat Lucia Speroni, cercetător asociat la Soto-Sonnenschein laborator din cadrul Universităţii de medicină Tufts din Boston.  

Bisfenol A  este un compus organic. Bisfenol A este prezent într-un număr foarte mare de produse din plastic, motiv pentru care pericolul unei expuneri la acestă substanţă este permanent. Bisfenolul  se găseşte în plasticul din care sunt făcute sticlele pentru apa minerală, pelicula care căptuşeşte cutiile metalice pentru conserve, bături răcoritoare şi alcoolice etc. 

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră