BBC - Cercetarea copiilor orfani din România demonstrează că sărăcia produce modificări cerebrale (AUDIO)

30 Mai 2017
BBC - Cercetarea copiilor orfani din România demonstrează că sărăcia produce modificări cerebrale (AUDIO)

În cadrul emisiunii The Inquiey (Ancheta), produsă de BBC World Service, a fost abordată tema unui studiu efectuat de  psihologul Katie McLoughlin, de la Universitatea din Washington, care a relevat efectul sărăciei asupra dezvoltării creierului copiilor.

"Copiii care au fost extrași din orfelinate, în mod special dacă aceste eveniment s-a petrecut devreme, în primii ani de viață, au avut o creștere importantă a nivelului de inteligență, comparativ cu cei care au rămas instituționalizați. 

Katie McLoughlin spune că scanările efectuate creierelor copiilor care au rămas internați în orfelinate aduc probe fizice în argumentarea problemelor de dezvoltare ale acestora.

Am remarcat această subțiere în diferite regiuni ale creierului, dar în special în cele responsabile de procesarea limbajul complex. În acele zone se remarcă fenomenul de reducere a sinapselor.

Neurocircuitele și conexiunile dedicate procesării de către creier a acestui tip de informație nu sunt folosite și sunt eliminate. Credem că dacă acest proces se întâmplă în mod continuu și la o scară mare, atunci se produce chiar o subțiere a cortexului.

Aceste reduceri de materie cenușie, evidențiată la copii internați în orfelinate din România a fost remarcată și în regiuni lovite de sărăcie din SUA: Deci ideea este că există o influență a mediului în care se dezvoltă copilul,din care o componentă care este redusă sau lipsește cu desăvârșire.

Katie McLoughlin este de părere că creierului copiilor instituționalizați a fost lezat în urma faptului că nu au primit suficientă stimulare - cu acești copii nimeni nu a discutat sau nu s-a jucat îndeajuns.

Ea  crede că în anumită măsură acest proces se petrece și în cazul unor copii care cresc în medii defavorizate din SUA. Copiii care trăiesc în sărăcie au, ca adulți, interacțiuni mai puțin consistente și mai puțin predictibile, din cauza faptului că au trăit în familii în care părinții lucrau în ture pentru a putea câștiga suficienți bani pentru întreținere", se menționează emisiunea BBC.

Putem merge mai departe, fără să pretindem că avem părerea unor specialiști în domeniu. E nevoie nu neapărat e bunăstare excesivă, ci de înțelegere și empatie pentru copil și mai ales de familie, una care să trăiască în echilibru și armonie.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră