Avioane prevăzute cu dispozitive ce-i protejează pe pasageri de modificările de fus orar

04 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
 Avioane prevăzute cu dispozitive ce-i protejează pe pasageri de modificările de fus orar

Societatea Airbus a inovat şi a dezvoltat primul aparat echipat cu un sistem anti sindromul de fus orar. Acest sindrom este legat de decalarea ritmului de secreţie a melatoninei, hormonul somnului produs de glanda pineală, atunci când scade intensitatea luminii. Acest sindrom se asociază cu o stare accentuată de oboseală, tulburări ale somnului, scăderea capacităţii de concentrare. Sindromul apare atunci când pasagerii se confruntă cu schimbări ale fusului orar, după deplasări cu avionul la distanţe foarte mari. În timpul acestor zboruri intervin tulburări ale ritmului circadian, care reglează ciclul somn-veghe.

Pentru a combate aceste tulburări, au fost imaginate lumini speciale prin diode LED, ce reproduc fidel variaţiile luminii Soarelui.
Lumina este programată astfel încât să se adapteze ritmului biologic al secreţiei de melatonină, permiţând corpului să facă faţă fusului orar al ţării de destinaţie, fără a mai trece prin stări de oboseală sau tulburări ale somnului.

O altă inovaţie folositoare pasagerilor constă în presurizarea mai scăzută şi, deci, mai puţin zgomotoasă. Astfel, somnul pasagerilor va fi mai puţin afectat, mărind gradul de confort al acestora.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră