Accident vascular cerebral: Recuperare cu jocul de cărţi, de domino

06 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Accident vascular cerebral: Recuperare cu jocul de cărţi, de domino

Cercetătorii de la Spitalul St. Michael din Toronto au realizat un studiu clinic în 14 centre de recuperare post-AVC din patru ţări industrializate. Pacienţii recuperaţi au format două grupe. Pe lângă terapie de recuperare convenţională, un grup a mai beneficiat de 10 şedinţe de câte o oră de realitate virtuală, folosindu-se sistemul Nintendo Wii, şi celălalt grup, de activităţi simple, cum ar fi jocul de cărţi sau de domino. 

Rezultatele i-au surprins pe autorii studiului. Jocurile de cărţi, de domino sau de realitate virtuală sunt la fel de eficiente: în doar două săpătmâni, pacienţii din cele două grupe şi-au îmbunătăţit capacităţile motrice cu aproximativ 30%. După o lună de la începutul studiului, performanţele lor motrice au progresat cu 40%, procent de recuperare.

Nu este o diferenţă semnificativă între cele două grupe în termeni de forţă, dexteritate, motricitate generală, calitatea vieţii sau activităţi zilnice, a declarat doctorul Saposnik, autorul studiului. Avem tendinţa de a considera că noua metodă este mai bună comparativ cu celelalte mai vechi, dar, uneori, nu e cazul. În acest studiu, noi am observat că activităţile recreative simple care pot fi realizate oriunde pot fi la fel de eficiente ca soluţiile mai elaborate, spune dr. Saposnik.   

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră