Atenţie: Virusul transmis de ţânţarul-tigru provoacă malformaţii craniene la bebeluşi

01 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Atenţie: Virusul transmis de ţânţarul-tigru provoacă malformaţii craniene la bebeluşi


Microencefalia este o boală congenitală caracterizată prin faptul că, la persoana afectată, diametrul craniului este mai mic, comparativ cu craniul normal, ceea ce are consecinţe asupra dezvoltării intelectuale.

739 de cazuri de microencefalie, în Brazilia, în 2015

Ministrul brazilian al Sănătăţii a confirmat această ipoteză după ce autorităţile sanitare au semnalat implicarea virusului la un bebeluş decedat, care s-a născut cu microcefalie şi alte boli genetice. În 2015, 739 de cazuri suspecte de microencefalie au fost identificate în Brazilia, un număr mult mai mare comparativ cu anul precedent, când au fost înregistrate 147 de cazuri.

Cu câteva zile în urmă, cercetătorii francezi au publicat în revista Neurology un studiu care semnalează, de asemenea, numărul anormal de mare al infecţiilor cerebrale printre cele 300.000 de persoane afectate de virusul febrei chikungunya în timpul epidemiei din Insula Reuniun între 2005 şi 2006.

Ei au depistat la aceste persoane o prevalenţă foarte mare a encefalitelor (inflamarea encefalului). De asemenea, după trei ani de la diagnosticare, 57 de persoane erau afectate de chikungunya, asociată cu o boală a sistemului nervos, din care 24 de encefalită, o cifră relativ mare raportat la populaţia generală.

La copii, encefalita asociată cu chikungunya înseamnă aproximativ 187 de cazuri la 100.000 şi 37 de cazuri la 100.000 de persoane vârstnice.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră