Astm alergic: Acizii grași omega-3 pot reduce frecvența și intensitatea crizelor

11 Feb 2017 | scris de Magda Marincovici
Astm alergic: Acizii grași omega-3 pot reduce frecvența și intensitatea crizelor

Acizii grași omega-3, cunoscuți pentru multiplele beneficii asupra sănătății, ar putea  ajuta persoanele suferinde de astm de origine alergică prin reducerea frecvenței și intensității crizelor.

Știm că acizii grași omega-3 sunt foarte eficienți în lupta contra depresiilor sezoniere, depresiei post-partum, pentru atenuarea tulburărilor de somn, pentru protecția creierului, inimii și articulațiilor, pentru prevenirea cancerului... Iată că, potrivit unui nou studiu al University of Rochester Medical Center din SUA, omega-3 este folositor pentru a reduce frecvența și intensitatea crizelor de astm, transmite site-ul topsante. 

Cercetătorii americani au analizat eșantioane de sânge provenite de la 17 pacienți cu astm. Prin metode speciale, ei au descoperit că un aport constant de omega-3 reduce producerea unor anticorpi (imunoglobuline E sau IgE). Acestea sunt în parte responsabile pentru alergii, deoarece ele provoacă hipersensibilitate la unii alergeni: polenuri, arachide, fructe de mare... În aceste cazuri se vorbește despre reacții alergice grave. 

Corticoizii blochează acțiunea omega-3
Or, în 80% dintre cazuri, la copii, și 60% dintre cazuri, la adulți, astmul este de natură alergică. Pentru aceste persoane, o suplimentare a aportului de omega-3 (prin suplimente alimentare pe bază de ulei de pește, de exemplu), poate fi o soluție, explică Richard P. Phipps, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista specializată JCI Insight. 

De asemenea, cercetătorii au constatat că persoanele suferinde de astm care beneficiau de un tratament de fond pe bază de corticoizi, binefacerile oferite de omega-3 erau considerabil reduse. 

Corticoizii sunt  folosiți în special prin inhalare: ei reduc sensibilitatea bronhiilor la agenții iritanți, ceea ce micșorează (în teorie) numărul și intensitatea crizelor de astm. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră