Alzheimer: Uleiul de măsline, de soia, peștele gras, nucile... încetinesc evoluția acestei forme de demență

14 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Alzheimer: Uleiul de măsline, de soia, peștele gras, nucile... încetinesc evoluția acestei forme de demență

Autorii susțin că aceste alimente bogate în omega 3, steroli vegetali, temporizează pierderea de neuroni, mai alez în zona hipocampului, răspunzătoare, în principal în procesele de memorie și de orientare în spațiu și timp.
Alimentele considerate că ajută la limitarea efectelor maladiei Alzheimer sunt uleiul de măsline, de soia, de pește, dar și peștele gras (atenție, pește bio, care nu conține metale grele care au un efect negativ asupra creierului), oleaginoase: nuci, alune nesărate, migdale...

Maladia Alzheimer este o boală a creierului, din categoria bolilor neuro-degenerativă, deoarece provoacă, treptat, dispariția neuronilor. Această boală este asociată cu alterarea progresivă a capacităților cognitive: memorie, limbaj, rațiune, orientare în timp și spațiu, recunoașterea obiectelor și persoanelor... Este o afecțiune severă, fără vindecare, dar printr-un diagnostic precoce, o medicație corectă și o alimentație adecvată este posibilă încetinirea evoluției bolii.

Potrivit OMS, în prezent, la nivel global, 47,5 milioane de persoane sunt afectate de demențe. Maladia Alzheimer (o formă de demență) reprezintă aproape 70% din totalul formelor de demență. Numărul noilor cazuri de demențe înregistrate anual este de aproximativ 7,7 milioane. OMS estimează că numărul total al persoanelor afectate de demențe ar putea fi de 75,6 milioane, în 2030 și de 135,5 milioane, în 2050.

Astfel, numărul persoanelor suferinde de demențe ar putea să se dubleze în următorii 20 de ani.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră