Acupresiunea: Soluția contra oboselii în cazul femeilor ce au suferit de cancer mamar

10 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Acupresiunea: Soluția contra oboselii în cazul femeilor ce au suferit de cancer mamar


Acupresiunea este o tehnică ce provine din medicina tradițională chineză. Ea constă în stimularea anumitor puncte de acupunctură prin apăsarea cu degetele a acestora. Avantajele sunt numeroase: acupresiunea este eficientă în cazul tulburărilor de somn, de digestie, de stres, anexietate, deprimare...

Iată că un nou studiu al University of Michigan Health System, publicat la 7 iulie anul acesta, în revista de știință JAMA Oncology a vizat efectele acupresiunii în cazul persoanelor care s-au confrutat cu un cancer al sânului. Și cercetătorii americani au descoperit că acupresiunea ar putea fi o soluție în lupta contra oboselii, simptom de care suferă, din nefericire, majoritatea femeilor după o asemenea experiență.

Relaxare și stimulare

Pentru a emite aceste concluzii, cercetătorii americani au analizat 424 femei care au supraviețuit cancerului de sân. Voluntarele au fost repartizate în trei grupe: în prima grupă femei care au beneficiat de acupresiune de relaxare, în a doua grupă, de acupresiune de stimulare zilnic și în a treia grupă, femeile nu făceau nimic special.

După șase săptămâni, rata de oboseală a femeilor din prima și a doua grupă a înregistrat o scădere cu aproximativ 27%-34%. La participantele din prima grupă, cea a acupresiunii de relaxare, tulburările de somn aproape că au dispărut.

Acupresiunea este o tehnică accesibilă, spun cercetătorii. 15 minute sunt necesare pentru deprinderea acestei tehnici de bază. Se poate învăța dintr-un manual special, de pe internet, de la un specialist sau cu ajutorul unei aplicații.

Avantajele acupresiunii sunt multiple: nu este asociată cu efecte secundare, nu este o tehnică costisitoare și se poate practica la domiciliu, după un curs scurt de numai un sfert de oră.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră