Fără mese întinse și rochii de gală: Cum arăta Paştele Blajinilor în 1941

23 Apr 2020 | scris de A.V.
Fără mese întinse și rochii de gală: Cum arăta Paştele Blajinilor în 1941

Fără veselă dată de pomană, morminte îngrădite şi rochii de gală – aşa arăta Paştele Blajinilor în 1941. Oamenii aduceau la cimitir doar cozonaci, ouă roșii și lumânări.

Administratorii paginii de facebook CASA MARE au postat o fotografie rară, care prezintă imaginea unui cimitir din Bucovina, realizat în 1941, în ziua de Paștele Blajinilor.  Potrivit acestora, pe locul de odihnă veșnică a celor decedați erau așezate 24 de pomeni, potrivit zugo.md. 

”Oul roşu pus pe mormânt simbolizează Paştele, iar cozonacul trupul lui Iisus Hristos. Asupra cozonacului punem o lumânare din ceară, nicidecum din altă materie, pentru că ceara este adunată de cea mai curată ființă de pe pământ – albina, din mireasma florilor, cea plăcută lui Dumnezeu, precum şi mirul cel mirositor adus de femeile mironosițe”, scriu autorii postării.

"Pomenile erau date doar celor nevoiași, nu între rude, ca pomana să nu să se întoarcă de unde a pornit. Fără mese copioase și chiar fără mese, fără îngrădiri din metal, ca să ai pe unde păși. Și, ca în imagine, să te vezi cu oamenii… iarba pe morminte nu beton!!!", mai scrie CASA MARE, făcând o comparație între felul care este marcat acum Paștele Blajinilor și cum era marcat în 1941.

Potrivit administratorilor paginii, fotografiia a fostă făcută într-un cimitir dintr-un sat bucovinean.

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră