UPDATE. PSD a decis pe cine va propune premier. Mihai Tudose este alesul

26 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. PSD a decis pe cine va propune premier. Mihai Tudose este alesul

Reprezentanţii PSD s-au reunit luni dimineaţă, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, pentru a decide pe cine va propune premier la consultările de la Palatul Cotroceni, programate, după amiază, începând cu ora15.00.

UPDATE. Mihai Tudose nu a vrut să facă declaraţii de presă decât după ce va primi un răspuns de la Cotroceni.  "Aşteptăm decizia preşedintelui şi apoi comunicăm. Preşedintele decide. După nominalizare, vorbim despre Guvern. Astăzi sunt doar nominalizat de partid". Cum patru social-democraţi din CExN s-au abţinut de la vot la validarea sa, Tudose a replicat la întrebările presei: "Atunci când era unanimitate, vă deranja că e unanimitate".

UPDATE. Liderul PSD Liviu Dragnea spune că nu poate avea garanţii că preşedintele Iohannis îl va propune pe Mihai Tudose premier, dar e convins că şeful statului nu vrea prelungirea crizei politice. Dacă Iohannis va accepta propunerea, atunci noul Guvern ar putea fi votat joi de Parlament şi ar putea chiar depune jurământul. Dragnea a insistat că Tudose nu are dublă comandă, că şi-a rezolvat problemele cu plagiatul şi speră ca preşedintele Iohannis să accepte propunerea. Liderul PSD a confirmat că ceilalţi candidaţi - Mihai Fifor, Lia Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu au refuzat propunerea de a fi premieri din diverse motive, fără a intra în detalii.

UPDATE. Lia Olguţa Vasilescu a anunţat oficial că Mihai Tudose este propunerea PSD de premier cu care va merge la consultările de la Cotroceni. "Cinci dintre noi am refuzat propunerea de a fi premier. (...) Avem certitudinea că, astăzi, după ce mergem la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis o va aproba. (...) Considerăm că nu avem niciun fel de probleme acum, cu această propunere, Mihai Tudose", a declarat Olguţa Vasilescu. Cât despre presupusele legături ale lui Tudose cu SRI, Olguţa Vasilescu a declarat : "Tocmai pentru că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale, va avea obligaţia să ne arate, într-un timp foarte scurt, că nu are dublă comandă".

Ea a mai spus că Tudose şi-a îndeplinit toate obiectivele potrivit evaluării făcute de partid miniştrilor din guvernul Grindeanu, ”dar acestea au fost blocate la premier”.

Cine este Mihai Tudose, ce avere şi şi interese are, citiţi AICI.

UPDATE. Şi ALDE a decis luni prin vot să îl susţină pe Mihai Tudose ca propunere de premier a coaliţiei, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu.  "În zilele trecute am făcut o evaluare a posibilelor candidaturi, discutasem şi rămăsese această candidatură, care înţeleg că a fost votată în CExN şi colegii mei au fost de acord să susţină această candidatură", a spus Tăriceanu. El a precizat că europarlamentarul ALDE Norica Nicolai s-a abţinut de la vot.

UPDATE. Mihai Tudose a fost validat de CExN pentru funcția de premier cu doar patru abţineri. Între cei care s-au abținut de la vot s-ar fi aflat Codrin Ștefănescu, Nicolae Bădălău, Paul Stănescu, au declarat surse politice pentru Agerpres.

UPDATE. Şedinţa CExN s-a încheiat. Conducerea PSD se întâlneşte cu grupurile parlamentare ale partidului. Liviu Dragnea ar anunţa oficial numele premierului propus, după consultările de la Cotroceni, în jurul orei 16.00.

UPDATE. Deputatul PSD Mihai Tudose, ministru interimar al Economiei, a fost propus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nominalizare a social-democraţilor pentru funcţia de premier, au declarat, pentru news.ro, surse social-democrate. Toate celelalte variante ar fi refuzat propunerea de a fi premier. Decizia va fi luată prin vot de către membrii CExN. 

Ministrul Economiei în Guvernul Grindeanu, Mihai Tudose, era favoritul printre candidaţii propuşi pentru funcţia de prim-ministru de coaliţia PSD-ALDE, au declarat şi pentru hotnews.ro surse din rândul social-democraţilor. 

Tudose este deputat aflat la al cincilea mandat, vicepreşedinte PSD şi fost ministru al Economiei în Guvernul Ponta. A intrat în atenţia presei în 2015, cand a fost acuzat de plagiat a lucrării de doctorat, obţinut la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", sub îndrumarea lui Gabriel Oprea, acuzat, la rândul său, de plagiat, fiindu-i retras titlul de doctor. În martie 2016, Tudose a cerut renunţarea la doctorat.

**************************************************************************

Înaintea şedinţei CEx, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, după discuţiile de ieri şi zilele trecute cu toţi preşedinţii de organizaţii şi parlamentari au reieşit 5-6 variante pentru postul de premier. 

"Am discutat cu fiecare dintre ei şi se degajează o soluţie pe care o voi propune în CEX", a declarat Dragnea. El a mai spus că ministrul de Interne, Carmen Dan, "a fost una dintre propuneri, de aceea am chemat-o la CEX".

Liderul PSD, Liviu Dragnea ar fi intenţionat, la sfârşitul săptămânii trecute, să meargă în CExN cu două propuneri de premier, cea a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a liderului grupului PSD din Senat, Mihai Fifor. Dar lucrurile s-au precipitat duminică, în condiţiile în care Georgescu a declinat oferta lui Dragnea, spun surse din PSD, citate de mediafax.ro.

Vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu, a anunţat astfel la Antena 3 că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”.

Între timp, au mai apărut câteva nume de posibili candidaţi pentru postul de premier. Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefanescu, a declarat duminică la Antena 3 că există o listă de opt nume de potenţiali premieri, printre care actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Tuţuianu, şi europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Aceasta din urmă a dat de înţeles luni dimineaţă, la Antena 3, că nu ea va fi propunerea de premier.“Am şi luat biletul de Bruxelles”, a declarat Viorica Dăncilă.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră