Der Spiegel: Declarațiile lui Iohannis amintesc de ”vremuri întunecate”

05 Mai 2020 | scris de A.V.
Der Spiegel: Declarațiile lui Iohannis amintesc de ”vremuri întunecate”

Sub titlul ”Un agitator ca laureat”, publicația germană Der Spiegel critică dur, într-un articol publicat luni, declarațiile din ultima vreme ale președintelui Klaus Iohannis referitoare la înțelegerile din Parlament privind promovarea, cu ajutorul PSD, a unor acte normative care întăresc autonomia minorității maghiare din Ținutul Secuiesc.

Der Spiegel începe prin a aminti că premiul Charlemagne, primit anul acesta de Iohannis, este acordat în general pentru a onora activitatea în direcția unificării Europei. ”Însă actualul câștigător al premiului incită împotriva minorității maghiare din România. Acest lucru amintește de vremuri întunecate”, scrie Der Spiegel citat de G4Media.

”Președintele României, Klaus Iohannis a fost văzut în trecut ca un politician care a rezistat tentațiilor naționaliste. În Europa de Est, aceste tentații au fost regula printre șefii de stat și de guvern.

Din acest motiv, Iohannis a primit în acest an premiul Charlemgne la Aaachen, o distincție acordată personalităților de prim rang pentru servicii speciale în ce privește înțelegerea Europei.

În România, Iohannis aparține minorității sașilor transilvăneni, care au fost acuzați colectiv în timpul celui de-al doilea război mondial de fascism și, ca toate celelalte minorități din țară, au trecut prin experiențe dureroase de naționalism grotesc în timpul dictaturii lui Ceaușescu.

Dar acum, Iohannis însuși joacă un joc politic cu unul dintre cele mai urâte clișee utilizate de naționaliștii români – mitul că Ungaria se luptă pentru a rupe Transilvania și că se folosește de minoritatea maghiară din România pe post de coloană a cincea”, scrie Der Spiegel.

Publicația germană mai scrie că teoriile conspirației în ce privește ruperea Transilvaniei au adus România aproape de izbucnirea unui război civil în martie 1990 și subliniază că ”ultima apariție a lui Iohannis este fără precedent în România post-comunistă:

”Este fără precedent ca un șef de stat dintr-o țară UE să acuze un alt vecin membru UE că urmărește planuri separatiste în plină criză generată de coronavirus”.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercurea trecută un atac dur la adresa PSD după de Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa legislativă a UDMR privind acodarea de autonomie Ținutului Secuiesc.”În timp ce ne luptăm cu pandemia, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor (…) Jo napot kívanok (bună ziua – n. red.), Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budaesta în schimbul acestei înțelegeri?”, a punctat șeful statului.

Luni, 4 mai, Iohannis într-un discurs de la Palatul Cotroceni, a criticat din nou coaliția majoritară din Parlament pentru trecerea, tot tacită, deci fără dezbateri, în Senat, a unui act normativ prin care limba maghiară devine obligatorie în anumite zone din ardeal în relația autorităților cu populația locală.

Alte stiri din Politic

Ultima oră