ALDE a decis ieșirea de la guvernare și susținerea lui Mircea Diaconu la prezidențiale

26 Aug 2019
ALDE a decis ieșirea de la guvernare și susținerea lui Mircea Diaconu la prezidențiale

Delegaţia Permanentă a ALDE a votat luni, în şedinţă, ieşirea partidului de la guvernare şi susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie, a anunţat liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.

Totodată, el a informat că va demisiona de la conducerea Senatului, relatează AGERPRES.

"Azi dimineaţă am avut o întâlnire cu doamna premier, Viorica Dăncilă, în calitatea dânsei de preşedinte al PSD, (...) pentru a discuta în legătură cu salvarea situaţiei - rămânerea sau părăsirea coaliţiei de guvernare. Şi am aşteptat de la doamna prim-ministru să spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării care să presupună mai multe componente - un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, numărul secretarilor de stat redus la jumătate cu cabinetele diminuate în mod corespunzător, o proiecţie pentru rectificarea bugetară din luna noiembrie (...), percepţia publică legată de slaba competenţă a Guvernului şi a administraţiei. La toate aceste întrebări la care aşteptam un răspuns favorabil, astfel încât guvernarea să poată continua (...), din păcate n-am avut niciun fel de contrapropunere. (...) Colegii au luat hotărârea de a se renunţa la continuarea guvernării alături de PSD", a afirmat Tăriceanu, după şedinţa conducerii ALDE.

El a precizat că nu este "o decizie uşoară", însă, în opinia sa, "guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a funcţionat până acum".

"Noi nu putem să cauţionăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost Ordonanţa 114, unde am avertizat asupra efectelor negative şi au fost adăugate o serie de prevederi care nu fuseseră convenite împreună. Nu putem să mergem mai departe cu construcţii bugetare, care constatăm, după jumătate de an de exerciţiu bugetar, că nu pot să se deruleze aşa cum ne-am imaginat, pentru că imaginaţia e liberă, dar realitatea este constrângătoare. Nu putem să cauţionăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord", a adăugat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a declarat că "atât la nivel local, cât şi la nivel central coaliţia a funcţionat slab, defectuos".

"Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că este nevoie de o anumită stabilitate politică şi nu am obiceiul să fac Opoziţie în cadrul Guvernului. De aceea, cred că este mai corect astăzi să ne despărţim civilizat şi să urăm PSD şi doamnei prim-ministru misiune cât mai uşoară în continuare, dar noi vom trece în Opoziţie cu tot ceea ce presupune acest lucru", a spus el.

Tăriceanu a explicat că le-a propus colegilor săi susţinerea unui candidat independent la Preşedinţia României - Mircea Diaconu, ALDE urmând să-i acorde sprijin logistic şi să constituie o alianţă electorală cu PRO România.

"Opinia publică aşteaptă un preşedinte care să fie al tuturor românilor şi nu cel sprijinit de un partid politic care îl ştampilează ca fiind candidatul partidului, care îi dă susţinerea condiţionat, faţă de care candidatul are anumite obligaţii şi care o dată ajuns la Cotroceni nu îşi poate renega trecutul politic şi aduce cu el simpatiile şi antipatiile politice ale partidului din care face parte. Cred că este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. (...) Am discutat acest lucru şi cu PRO România, cu preşedintele partidului, Victor Ponta, care şi el s-a declarat de acord să dea această susţinere pentru Mircea Diaconu. În acest scop, astăzi, colegii şi-au dat acordul pentru constituirea unei alianţe electorale din care să facă parte ALDE şi PRO România pentru susţinerea candidaturii lui Mircea Diaconu", a susţinut Tăriceanu. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră