Concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir. Invitat special, supriză

21 Sep 2018
Concert extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir. Invitat special, supriză

Cu prilejul evenimentului Zilele Bucureştiului, la 21 septembrie, în Piaţa Constituţiei are loc concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir, un eveniment dedicat întregii sale cariere, având invitaţi numeroşi artişti de talie naţională şi internaţională, personalităţi marcante ale genului liric, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Invitatul special al evenimentului este artistul francez Enrico Macias, care se alătură maestrului Gheorghe Zamfir pentru un duet de excepţie.

Evenimentul Zilele Bucureştiului are loc în fiecare an marcându-se prima atestare documentară a Bucureştiului, anul acesta Capitala României aniversând 559 de ani, dar şi 100 de ani de la Marea Unire. Maratonul cultural dedicat atât bucureştenilor cât şi turiştilor care vizitează Capitala se desfăşoară de-a lungul a trei zile şi este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti.

Muzicianul şi compozitorul Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa. A absolvit Liceul de Muzică nr. 1 din Bucureşti şi, mai târziu, Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din Bucureşti. A fost dirijor la Ansamblul de Cântece şi Dansuri ''Ciocârlia'' din Bucureşti (1966-1970) şi al Tarafului ''Gheorghe Zamfir''(1970-1982), alături de care a întreprins numeroase turnee artistice în întreaga lume. În 1982 s-a stabilit în Franţa, unde a dobândit şi cetăţenia franceză. S-a reîntors în România în 1990.

Presa internaţională, dar şi cea română, l-au numit ''Le magicien de la flute de Pan'', ''Zamfir l'enchanteur'', ''Cel mai mare naist din lume'', ''Poet al naiului'', ''Regele naiului'' etc.

Este cunoscut faptul că a introdus în repertoriul concertistic formula naiului acompaniat de orgă (1972) sau de o orchestră simfonică şi a fondat primul cvintet de naiuri (1984). Totodată, a construit naiuri mari (până la 30 de tuburi), de 1,50 metri înălţime şi 1,20 metri lăţime. De asemenea, a lărgit repertoriul de nai, incluzând lucrări ample de Bach, Albinoni, Haydn, Vivaldi, Mozart, Puccini, Verdi, Schubert, Chopin, Schumann, Massenet, Purcell, Gounod, Bartók, dar şi Chaplin sau Vangelis, potrivit www.ucmr.org.ro.

Gheorghe Zamfir este autorul a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic. A semnat coloana sonoră a unor filme celebre, dintre care amintim: ''Once Upon a Time in America'', ''Karate Kid'', ''The Tall Blonde Man with One Black Shoe'', ''Kill Bill''. A compus, de asemenea, muzica filmului ''Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii'' (1980, regia Mircea Mureşan).

Este membru al Societăţii Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor din Franţa şi al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Cântăreţul şi compozitorul francez Enrico Macias s-a născut la 11 decembrie 1938 în Constantine, un oraş din Algeria Franceză. În paralel cu şcoala, el a beneficiat şi de o educaţie muzicală, pasiunea sa descoperită în copilărie fiind chitara. S-a alăturat orchestrei lui Cheikh Raymond, un maestru al muzicii malouf, o muzică arabo-andaluză specifică regiunii oraşului Constantine, în cadrul căreia tatăl său cânta la vioară, potrivit http://musique.rfi.fr/.

Declanşarea războiului de independenţă l-a determinat pe tânărul Macias să emigreze, în 1961, la Paris. Primul său album "Adieu mon pays" (1962), a fost foarte bine primit de public, iar melodia "J'ai quitte mon pays" ("Mi-am părăsit patria") a devenit imnul exilaţilor din toată lumea. Acest prim album i-a deschis artistului drumul către o carieră internaţională. În 1968 şi-a făcut debutul peste Ocean în celebra sală "Carnegie Hall".

Artistul a cântat, în cei peste 50 de ani de carieră, pe cele mai mari scene ale lumii din Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Egipt, Israel şi Rusia. De asemenea, a cântat alături de nume mari ale muzicii franceze precum Dalida, Joe Dasssin şi Charles Aznavour. A câştigat admiraţia auditoriului interpretând melodiile în mai multe limbi, precum greacă, italiană, turcă, spaniolă, engleză, ebraică, dar şi în diverse dialecte.

În 1980, Kurt Waldheim, Secretarul General al ONU, i-a înmânat titlul de ''Cântăreţ al Păcii'', iar în 1997 a fost numit "Ambasador al Păcii" de Kofi Annan, Secretar General al ONU. În 1985 a primit distincţia Legiunii de Onoare acordată de primul-ministru Laurent Fabius, devenind Ofiţer în 1997.

Dintre melodiile sale cele mai cunoscute, amintim: "La femme de mon amie", "Le filles de mon pay", "Le Mendiant de l'amour", "Zingarella", ''Enfants de tous pays", "Paris tu m'as pris dans tes bras", "Tu n'es pas seul au monde", "Ai ai ai come je l-aime", "Juif Espagnol", "Mi corason", "Le violon de mon pere", "Oh! Guitare, Guitare".

A susţinut primul său concert în România pe 30 aprilie 2011, la Sala Palatului, eveniment care a marcat debutul Festivalului Muzicii Franceze. La 9 martie 2012, a revenit la Bucureşti, celebrând împlinirea a 50 de ani de carieră printr-un concert extraordinar. 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră