A murit Dumitru Fărcaş (VIDEO)

07 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
A murit Dumitru Fărcaş (VIDEO) Galerie foto (2)

Cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaş a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat pe Facebook prezentatoarea TVR Iuliana Tudor. Dumitru Fărcaş era internat într-un spital din Cluj-Napoca, precizează News.ro. Potrivit agenţiei de presă Agerpres, Dumintru Fărcaş se afla în spital pentru o intervenţie.

Directorul Casei de Cultură a Studenţilor Cluj, Flavius Milăşan, a declarat pentru Mediafax că detaliile privind înmormântarea lui Dumitru Fărcaş vor fi comunicate de familie.

"Sunt șocată. Am primit o veste cumplită...
Maestrul Dumitru Fărcaș s-a stins din viață!
Am fost împreuna de ziua domniei sale in 12 mai cand a împlinit 80 de ani. A oferit atunci un spectacol memorabil...maestrul era atat de fericit...a fost ultimul sau spectacol...orice cuvant e de prisos! 
Multumim, maestre pentru omul, artistul si mai ales marele Român care ati fost!

Drum bun spre lumina!", este mesajul postat de Iuliana Tudor în pagina ei de Facebook.

Directorul Institutului de Etnografie şi Folclor "Constantin Brăiloiu" al Academiei Române, Sabina Ispas, a afirmat, marţi, că regretatul taragotist Dumitru Fărcaş a fost unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai culturii şi spiritualităţii româneşti.

"Dumitru Fărcaş a fost un model pentru perioada în care românii au trecut odată cu el şi odată cu mesajele pe care le-a transmis într-un alt secol şi într-un alt mileniu. A fost unul dintre cei mai elocvenţi ambasadori ai culturii şi spiritualităţii româneşti. A fost unul dintre marii reprezentanţi - când spun mari mă refer la unul etalon - al felului în care poate fi transmis către marea masă de ascultători nu numai cântecul, partea sonoră a acestuia, ci şi sentimentul de adâncime care l-a creat, vibraţia aceea unică, expresie a ataşamentului remarcabil faţă de tot ceea ce înseamnă creaţia culturală tradiţională românească. Crea o vibraţie în sufletul ascultătorului cu totul deosebită, pe care în ultima vreme nimeni n-a reuşit s-o producă. Nu atât interpretarea, care era tulburătoare, cât patosul cu care reuşea să scoată în evidenţă tot ceea ce are mai bun, mai sensibil, mai specific, mai înălţător cântarea românească şi prin ea spiritualitatea românească", a declarat, pentru AGERPRES, academicianul Sabina Ispas.

Născut la 12 mai 1938, Dumitru Fărcaş era originar din Maramureş, însă s-a stabilit în Cluj-Napoca după absolvirea studiilor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în 1967.

Şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul” din Baia Mare. În 1962, a preluat Ansamblul „Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Dumitru Fărcaş a primit titlul de „cetăţean de onoare” al oraşului Phenian (Coreea de Nord) şi al oraşelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare. A fost preşedinte de onoare al Congresului Internaţional al Taragotiştilor.

În 2002, artistul a primit Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir, reaminteşte Antena 1.

"Taragotul şi un acordeon au fost furate dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, care fusese lăsat neasigurat. Bunurile furate valorează aproximativ 7.000 de euro", au spus atunci surse din Poliţia Capitalei. Dumitru Fărcaş şi alţi artişti sosiseră la Ateneu pentru a participa la spectacolul aniversar "Zamfir - 50 de ani pe scenă". Hoţii au acţionat după ce aceştia au coborât din microbuz. Cel mai probabil, ei ar fi găsit o uşă a microbuzului deschisă.

În 2008, Dumitru Fărcaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a subliniat, marţi, că Dumitru Fărcaş a fost un maramureşean care şi-a iubit până la patimă ţara şi neamul şi a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea muzicii populare autentice româneşti, în calitate de interpret, dar şi de lider al unor ansambluri artistice.

"Maestrul Dumitru Fărcaş, nea Mitru, ne-a părăsit, astăzi, la 80 de ani, lăsând folclorul românesc mult mai sărac. Un maramureşean cumsecade, cu suflet blând, care şi-a iubit până la patimă ţara şi Neamul, Dumitru Fărcaş şi-a adus o contribuţie majoră la dezvoltarea muzicii populare autentice româneşti, în calitate de interpret, dar şi de lider al unor ansambluri artistice, îndrumând, cu migală şi pasiune, generaţii de instrumentişti şi interpreţi de mare valoare", a scris Fifor, pe Facebook.

El a adăugat că melodiile lui Fărcaş, interpretate într-un stil "inconfundabil" şi "irepetabil" la taragot, l-au făcut cunoscut în toată ţara, dar şi mult peste hotarele sale.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră