TVR, Fuga din infern: cum încercau românii să evadeze, traversând Dunărea

28 Mai 2015
TVR, Fuga din infern: cum încercau românii să evadeze, traversând Dunărea
Vineri, 29 mai, de la ora 19.00, pe TVR 2 (şi în simulcast pe TVR HD), campania Dreptul la memorie. Argumente pentru un Muzeu al Comunismului la Bucureşti continuă cu difuzarea unui nou episod cu titlul: Fuga din infern

În faţa agresivităţii regimului comunist a existat o formă de reacţie: refugiul, fuga. Dacă în primii ani au existat oameni care au reuşit să fugă din ţară, alţii au ales calea munţilor, pentru a lupta cu arma în mână, sperând la un ajutor extern. Treptat, cei din munţi vor fi prinşi.

Pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş a activat grupul „Carpatinilor Făgărăşeni”, condus de Ion Gavrilă Ogoranu. Torturând populaţia satelor din regiune, Securitatea a reuşit până în 1956 să destrame grupul. Ultimii partizani au fost prinși în urma unei înscenări prin care li s-a promis fuga din ţară.

Dorinţa de a emigra a crescut odată cu timpul. În tot blocul răsăritean din ce în ce mai mulţi fugari asaltează graniţele de vest. Cu cât regimul era mai bine instalat şi mai greu de crezut că va fi înlăturat, cu atât nevoia de libertate creştea. Numărul celor care visau să fugă din lagărul numit România a crescut constant până în 1989. Cea mai uzitată cale era Iugoslavia. Grănicerii erau instruiţi să tragă fără somaţie. Asemenea Zidului Berlinului, Dunărea atrăgea anual sute de fugari.

Scriitorul Daniel Vighi a trăit experienţa chiar pe graniţa de Vest, ca militar în termen. Brânduşa Armanca a cercetat fenomenul emigrației. Nu există date statistice exacte ale tentativelor de fugi din ţară. Sute de români au murit pe graniţă. Mulţi dintre ei îşi dorm somnul de veci în cimitirele de pe malul sârbesc al Dunării.
 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră