Frica, sângele rece, umorul... De ce reacționăm diferit la coronavirus?

07 Mar 2020
Frica, sângele rece, umorul... De ce reacționăm diferit la coronavirus?

PSIHOZĂ - De la apariția primelor cazuri de coronavirus în decembrie anul trecut în China o panică generală s-a răspândit în întreaga lume si în special în Franța în ultimele zile. Cu toate acestea, unii încă reușesc să-si păstreze sangele rece. De ce suntem atât de diferiți in fata fricii iraționale? Jurnaliștii de la postul francez de televiziune LCI au pus intrebarea psihiatrului Antoine Pelissolo.

Geluri hidroalcoolice stoc zero în farmacii, măști furate din spitale, napustirea pe produsele alimentare neperisabile din supermarketuri ... Franța, ca multe alte țări, trăiește de câteva zile sub regimul fricii odată cu inaintarea coronavirusului pe teritoriul sau. Și în ciuda încercărilor profesioniștilor din domeniul sănătății de a calma temerile, nimic nu ajută. Această panică continuă să crească.

Dar de ce unii oameni sunt mai sensibili la frică decât alții?

Pentru profesorul Antoine Pelissolo, șeful serviciului de psihiatrie din spitalul Henri-Mondor din Créteil, „există mai multe elemente care se relevă. Nu suntem toți egali în fața fricii și a anxietății. Există mari diferențe de sensibilitate la emoții in natura umana ceea ce înseamnă că nu toți percepem pericolul în același mod și că nu îi răspundem în același mod. In populație există o mulțime de profiluri diferite. Depinde în special de constituirea fiecăruia, istoricul personal, educația, evenimentele traumatice trăite”, explică el.

Momente dificile pentru ipohondri

Cu toate acestea, ne sfătuiește specialistul, cabinetele psihiatrice nu sunt asaltate: „Este mai dificil pentru persoanele care sunt deja anxioase, acest lucru se va adăuga temerilor lor, dar nu vin să consulte psihitarul pentru asta. Sau nu încă "... subliniază el.

Potrivit acestuia, problema ar veni în principal din caracterul marcant al comunicării făcute în jurul acestui virus cu mediatizarea excesiva a celor mai grave cazuri. "Acest lucru amplifică riscurile în ochii celor anxioși”, a spus el. Pentru că, în cele din urmă,
numărul de decese nu contează dar raportarea lor este suficientă pentru a speria. Oricare ar fi statisticile, ele nu contează. „nu au nicio valoare pentru cineva care rationeaza din punctul său de vedere in functie de angoasele sale”.

"Repetarea provoacă de asemenea anxietate”, continuă Antoine Pelissolo. Vorbim despre boala asta în fiecare zi, de dimineață până seara în mass-media și în jurul nostru. Drept urmare, este ca și cum ar fi chiar mai frecventa decât ceea ce se spune. În plus cu cât vorbim mai mult despre ceva cu atât este mai aproape de noi si cu atât ne simțim expuși, întotdeauna în conformitate cu această intrepretare care ne este specifică ".

Prin urmare, nu este bine să fii ipocondru în aceste zile.

„În mod evident, această populație va fi mai afectată precum și persoanele care au tulburări obsesiv compulsive (TOC) legate de curățenie și igienă, confirmă psihiatrul. Și atunci când vorbim despre epidemie, virus, ceva care « se ia », acesta va fi un subiect dificil pentru cei anxioși. Ei au impresia ca virusul poate fi peste tot că le afectează activitățile zilnice. Este mai rău decât atunci cand ne temem va ne vom îmbolnăvi pentru că virusul este intangibil, este în aer. Este fantasma epidemiei care a existat
dintotdeauna și care se trezește astăzi, asa cum in trecut era fantasma ciumei sau mai recent a SIDA. "

”Incertitudinea și necunoscutul alimentează toate anxietățile”  - Antoine Pelissolo, psihiatru

Cum pot autoritățile să controleze această teamă?

"Autoritățile publice trebuie să continue să comunice așa cum fac azi în special pentru a dezminti informațiile false, deoarece incertitudinea și necunoscutul alimentează toate anxietățile, analizează Antoine Pelissolo. Cu toate acestea în timp ce această boală a aparut la începutul lunii decembrie în trei luni știm deja mult mai multe despre acest virus decât despre multe alte epidemii. Prin urmare, trebuie să relativizam această noțiune de incertitudine. Si atunci cand vom cunoaste mai bine rata mortalitatii, acest lucru ar putea sa ne ajute si mai mult sa relativizam ".

Însa tensiunea a crescut cu o treapta in weekendul trecut. Atunci când treapta simbolica de 100 de cazuri a fost depășita în Franța și primele clipuri de prevenție de la Ministerul Sănătății au apărut la TV achizițiile de geluri și săpunuri hidroalcoolice au început să ia amploare. Prin urmare, guvernul nu mai gestionează doar o criză de sănătate ci și o criză psihologică: „Aceasta este ceea ce se numește panică colectivă”, subliniază specialistul.

"Anticipăm lucrurile și este ca un bulgare de zăpadă. Îi vedem pe alții care cumpără produse alimentare neperisabile așa că ne spunem că, dacă o fac este pentru că au motive întemeiate și din moment ce nu vrem sa fim mai prejos, facem la fel ", continuă el, adăugând că este uman, dar de multe ori bazat pe informații prost transmise. "Nimeni nu a spus vreodată că vom rămâne fără astfel de produse. Totul se intampla în inconștientul colectiv, suntem antrenați de alții. Este la fel cu benzina: dacă vezi cozi la
benzinărie îți spui că s-ar putea să lipsească și te asezi si tu la coada. Astfel cream noi insine deficitul. Functionam în mod irațional si intr-un caz si in altul ".

Cei deja in carantină sunt mai puțin îngrijorați?

Cu toate acestea, în mod paradoxal, cei aflați deja în carantină par mult mai puțin îngrijorați decât cei aflați afară, cum e cazul cu acest medic contaminat de coronavirus după o adunare evanghelică și aflat in carantina la Bernwiller (Haut-Rhin) impreuna cu soția sa și cu cei patru copii ai lor. "El se confruntă cu realitatea în timp ce cei de afară nu au decât percepția lucrurilor. Teoretic putem să ne distanțăm, sa relativizam dar acest lucru nu este posibil atunci când nivelul de anxietate este prea mare. În aceste
cazuri este imposibil de sa facem alegerile corecte ", avertizează Antoine Pelissolo.

Deci, cum fac cei care reușesc să se detașeze?

"Se referă mai mult la informații pe care le pot le pot relativiza și se agață de ele. Această atitudine corespunde unei părți a populației care știe să își controleze emoțiile. Acest lucru va fi usurat si de o bună cunoaștere riscuri reale. Și asta trebuie să incurajam, asta este strategia potrivită ", spune psihiatrul.

Arma umorului

Există și arma umorului. Ca acest videoclip din China postat pe YouTube in care sutienele sunt folosite de exemplu ca măști de protecție. Sau acest supermarket belgian care a avut ideea de unei oferte promoționale: "Vaccinul momentului: 2 beri Corona cumpărate, 1 bere Mort Subite gratis ». O reclamă care de atunci a fost retrasa.

"Din fericire cred că există întotdeauna o fază în care lucurile va se vor calma puțin. În practica cu toții avem tendința de a interpreta lucrurile într-un mod ușor negativ. Pentru a relativiza trebuie sa ne spunem ca faptul că vorbim foarte mult despre virus asta nu-l face mai grav si nu inseamna ca ne va afecta direct. Trebuie să revenim de fiecare data la cifrele reale", spune Antoine Pelissolo.

Psihiatrul face comparatia cu imaginea prăbușirilor de avion. "Mulți oameni sufera de panica de avion și oricât de mult li se spune că sunt foarte puține accidente, gravitatea evenimentului să crească în mintea lor riscul că li s-ar putea întâmpla. Este la fel pentru coronavirus, nu este mai periculos doar pentru că măsurile luate sunt spectaculoase”, conchide el.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Life style

Ultima oră