Un europarlamentar olandez cere crearea unui serviciu de informații european

09 Sep 2015
Un europarlamentar olandez cere crearea unui serviciu de informații european
Tehnologia și internetul consolidează libertatea de exprimare, dar pot fi folosite și pentru încălcarea drepturilor omului. Marți, deputații europeni au votat un raport privind impactul sistemelor de intruziune și supraveghere asupra drepturilor omului în țările terțe.  

UE trebuie să fie exemplu, iar tehnologia UE nu trebuie folosită pentru încălcarea drepturilor omului, consideră raportoarea olandeză Marietje Schaake.

“Tehnologia și accesul la internet au creat oportunități pentru denunțarea abuzurilor la adresa drepturilor omului, dar au dezvoltat și sisteme pentru supravegherea în masă și accesarea calculatoarelor utilizatorilor fără consimțământul acestora.

Sisteme care pot prelua informații din computerele oamenilor, din telefoanele mobile, din laptop-uri, sau care pot porni camera video sau microfonul și pot înregistra fără ca posesorul calculatorului sau telefonului să știe. Este vorba de o piață semnificativă, ce valorează miliarde de euro, pe care sunt active multe companii europene.

Cred că este crucial ca UE să fie un exemplu și să ne asigurăm că tehnologia UE nu contribuie la încălcarea drepturilor omului”, susține Schaake, într-un interviu acordat site-ului Parlamentului European.

Ea solicită mai multe informații despre aceste tehnologii, dar și o legislație aplicabilă.

“În ceea ce privește legislația, nu trebuie să exagerăm cu reglementarea, dar trebuie să începem să luăm măsuri. Cerem mai multă transparență, mai multă responsabilitate și acordarea licențelor pentru aceste instrumente, ca să nu le mai vindem regimurilor opresive.

O altă recomandare este consolidarea folosirii criptării, inclusiv atunci când comunicăm cu apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii din țările terțe”, a adăugat politicianul olandez.

Schaake atrage atenția că politicile interne ale UE nu sunt suficiente pentru a asigura că aceste tehnologii nu sunt utilizate împotriva cetățenilor UE.

“Vedem, chiar și în ultimele luni, că țări precum Franța, care la început a fost foarte critică la adresa acțiunilor NSA și SUA, au adoptat acum legi care depășesc autoritatea colectării de informații, fără supravegherea corespunzătoare.

Avem nevoie de măsuri mai complexe și orientate, cum ar fi o mai bună cooperare între serviciile de informații în Europa, chiar un serviciu european, atâta timp cât nu există o supraveghere democratică și judiciară suficientă”, a încheiat Marietje Schaake (I.D)

 

Alte stiri din It

Ultima oră