SUA au interzis folosirea TikTok pe telefoanele angajaților guvernamentali

07 Aug 2020 | scris de I.D.
SUA au interzis folosirea TikTok pe telefoanele angajaților guvernamentali

Senatul SUA a adoptat joi în unanimitate un proiect de lege care interzice descărcarea şi utilizarea aplicaţiei TikTok, reţea socială a grupului chinez ByteDance, pe orice aparat furnizat de guvernul american angajaţilor săi sau membrilor Congresului, relatează AFP, citată de AGERPRES.

"TikTok reprezintă un risc major pentru securitate şi nu îşi are locul pe aparatele guvernului", a scris pe Twitter serviciul de presă al senatorului republican Josh Hawley, co-autor al textului.

După adoptarea sa în Senat, controlat de republicani, acest text urmează să fie aprobat de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, pentru ca preşedintele Donald Trump să îl poată promulga.

Textul interzice angajaţilor guvernului american, dar şi ''aleşilor Congresului, angajaţilor Congresului sau responsabililor şi angajaţilor întreprinderilor publice'' să descarce sau să utilizeze TikTok sau orice aplicaţie dezvoltată de ByteDance sau orice agenţie deţinută de ByteDance pe un aparat furnizat de Statele Unite sau de o agenţie guvernamentală''.

Singurele excepţii permise: activităţile legate de securitate cibernetică, informaţii sau aplicarea legii şi a măsurilor disciplinare.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat miercuri că Statele Unite doresc să interzică pe telefoanele americane nu numai aplicaţiile TikTok, ci şi alte aplicaţii chineze considerate ca fiind un risc pentru securitatea naţională. 

UPDATE

Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret joi ce interzice în 45 de zile orice tranzacţie cu ByteDance, compania-mamă a reţelei sociale chineze TikTok.

Şeful statului face referire la o "urgenţă naţională" privind aplicaţia specializată pe distribuirea de conţinut video pe care o acuză, fără dovezi, că îşi spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului, într-un context de tensiuni comerciale şi politice cu China.

Luni, el a acceptat posibilitatea ca un grup american să cumpere TikTok, dar până la 15 septembrie, sau platforma riscă să fie interzisă. Microsoft este în negocieri cu ByteDance pentru o achiziţie.

Interdicţia vizează şi platforma WeChat, deţinută de gigantul Tencent.

"La fel ca TikTok, WeChat capturează automat mari părţi de informaţii despre utilizatorii săi, ameninţând să ofere Partidului Comunist Chinez accesul la informaţii personale despre americani", se arată în decret.

Senatul SUA a adoptat de asemenea joi în unanimitate un proiect de lege ce interzice descărcarea şi utilizarea TikTok pe orice dispozitiv oferit de guvern angajaţilor săi sau membrilor Congresului.

"TikTok reprezintă un risc major de securitate şi nu are ce căuta pe aparatele guvernului", a scris pe Twitter biroul de presă al senatorului republican Josh Hawley, coautor al textului.

După adoptarea în Senat, controlat de republicani, acest text va trebui încă aprobat de Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, înainte ca Donald Trump să-l poată promulga.

Miercuri, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat că Statele Unite vor să interzică pe telefoanele americanilor nu doar TikTok, dar şi alte aplicaţii chinezeşti considerate a fi un pericol pentru securitatea naţională. 

Alte stiri din It

Ultima oră