Când au aflat serviciile americane de virusul din Wuhan? Atunci au aflat și NATO și Israel

21 Apr 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Când au aflat serviciile americane de virusul din Wuhan? Atunci au aflat și NATO și Israel

O dezvăluire extrem de importantă în contextul pandemiei de coronavirus vine de la presa din Israel.  Serviciile de informații din Statele Unite ale Americii ar fi alertat Israelul în legătură cu focarul de coronavirus din Wuhan încă din noiembrie 2019, potrivit postului israelian de televiziune Channel 12.

Serviciile americane au aflat despre asta în a doua săptămână din noiembrie 2019, perioadă în care nu apăruseră în spațiul public informații despre prezența unui nou coronavirus în Wuhan. Se pare că doar Guvernul chinez deținea la acea dată informații despre situația din capitala provinciei Hubei. 

Serviciile secrete americane au informat Administrația Trump, care ”nu a considerat informația de interes”. În schimb, americanii au informat NATO și Forțele Armate Israeliene (IDF), relatează Times of Israel.

NATO, da. Organizația din care face parte și România, organizația care îl are ca adjunct al secretarului general, din octombrie 2019, pe românul Mircea Geoană. Deci ce știa România în noiembrie 2019 despre ce se întâmpla la Wuhan?

Oficialii militari israelieni au discutat despre posibilitatea răspândirii virusului în regiune și modul în care acesta ar afecta Israelul și țările vecine. Informația a ajuns și la Ministerul Sănătății și alți factori de decizie din Israel, dar ”nu s-a făcut nimic”, potrivit postului de televiziune citat. 

Și ABC News a dezvăluit, citând surse anonime, că un raport din noiembrie al Centrului Național pentru Informații Medicale (NCMI) - aflat în subordinea Agenției de Informații a Departamentului Apărării (DIA) - informa despre o boală infecțioasă în Wuhan care reprezintă o amenințare la adresa populației.

Raportul a fost realizat pe baza interceptării comunicațiilor electronice din China și a analizei imaginilor obținute de sateliții americani.

Nu e clar dacă e vorba de același raport prezentat de Channel 12, comentează Euractiv.

CITIŢI ŞI: Și dacă epidemia de coronavirus a izbucnit în septembrie 2019, și nu la Wuhan, ci în altă parte a Chinei?

Directorul NCMI, colonelul Shane Day, a negat existența acestui raport, în timp ce Consiliul pentru Securitate Națională nu a dorit să comenteze.

Sursele ABC News susțin însă că raportul NCMI a circulat în comunitatea americană de informații. Informațiile și avertismentul că liderii chinezi erau conștienți de faptul că epidemia a scăpat de sub control ar fi ajuns și la Administrația Trump. 

Mai mulți experți americani, detașați la Organizația Mondială a Sănătății, au avertizat Guvernul SUA despre epidemia izbucnită în China la sfârșitul anului trecut și au transmis informații în timp real, relatează Washington Post, citat de Business Insider.

Peste 12 medici, cercetători și experți în sănătate au informat Administrația Trump despre focarul izbucnit la Wuhan, susțin surse oficiale americane, citate de Washington Post. Publicația nu precizează când a fost dat avertismentul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră