Înalt oficial al ONU: ”pandemia de coronavirus a declanșat un tsunami de ură la nivel mondial”

08 Mai 2020 | scris de A.A.
Înalt oficial al ONU: ”pandemia de coronavirus a declanșat un tsunami de ură la nivel mondial”

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat că actuala pandemie a declanșat un ”tsunami de ură, xenofobie, găsirea țapului ispășitor” și a făcut un apel pentru a ”înceta discursurile pline de ură la nivel global”, transmite The Guardian.

Șeful ONU atrage atenția asupra escaladării violențelor pe străzi, a zvonurilor și teoriilor conspiraționale legate de orginea și răspândirea noului coronavirus.

Toate aceste comentarii vin în ziua în care autoritățile din China au declarat că au fost întotdeauna ”deschise cooperări” cu OMS pentru a investiga originea virusului în pofida multiplelor atacuri ale președintelui Trump care a precizat că virusul provine din laboratorul de la Wuhan.

Acuzațiile venite din SUA au provodat tensiuni între cele două puteri mondiale, adâncind criza economică mondială.

Decesele la nivel mondial au depășit 269.500 de cazuri, iar OMS a precizat că în Africa se pot raporta chiar și 190.000 de decese.

Guterres a declarat că speculațiile legate de originea virusului au dus la o criză a migranților și refugiaților care nu au mai beneficiat de tratament medical de frica răspândirii noului coronavirus.

”Au apărut multe voci care au declarat că persoanele din categoriile vulnerabile sunt cei pe care ar trebui să-i sacrificăm, iar jurnaliștii, cadrele medicale, voluntarii și cei care apără drepturile omului au fost luați în vizor de cei care împrăștie știri false doar pentru că își fac treaba”.

Secretarul s-a adresat liderilor mondiali în a depune eforturi pentru a îndepărta efectele negative ale pandemie și să dea dovadă de solidaritate față de toți oamenii. Mass-media și social-media dețin un rol extrem de important în împrăștierea teoriile conspiraționale și ar trebui să depună eforturi pentru a opri acest val de ură și resentimente.

Discursul său vine după un altul transmis pe 23 aprilie în care trăgea semnale de alarmă ca această pandemie se va transforma într-o criză umană, criză a drepturilor omului.

Purtătorul de cuvând al Ministerului Afacerilor Externe din China, Hua Chunying, a declarat că țara sa va susține eforturile OMS pentru a investiga originea virusului. ”China susține inițiativa de a descoperi originea virusului”.

Declarațiile lui Hua vin în ziua în care OMS a anunțat că autoritățile din China nu au răspuns apelurilor repetate de a sprijini investigarea virusului, ce a ridicat nenumărate semne de întrebare.

Conform documentelor OMS prezentate jurnaliștilor The Guardian, încă din 23 ianuarie au fost trimise solicitări pentru a primi mai multe informații legate de virus. China nu a răspuns niciuneia dintre solicitări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră