Furt de identitate online? Vezi ce s-ar putea schimba chiar de astăzi

06 Iul 2016 | scris de Istvan Deak
Furt de identitate online? Vezi ce s-ar putea schimba chiar de astăzi

Atacurile cibernetice pot dăuna serviciilor legate de infrastructură precum furnizarea de electricitate sau controlul traficului aerian. UE a aprobat primele norme privind securitatea cibernetică pentru a ne putea apăra mai bine împotriva acestor atacuri.

Parlamentul va adopta miercuri directiva privind Securitatea Rețelelor şi a Informației (NIS) care stabilește o abordare comună a securității cibernetice. Această directivă va conține sectoarele în care companiile care furnizează servicii critice (energie, transport, bancar) vor trebui să demonstreze că pot face față atacurilor cibernetice. De asemenea, acestea vor fi obligate să raporteze autorităților naționale incidentele grave legate de securitate.

În plus, furnizorii de servicii digitale precum Amazon sau Google vor trebui să semnaleze autorităților naționale atacurile importante. Directiva își propune să întărească cooperarea statelor membre în domeniul securității cibernetice.
Mediul nostru digital se mărește bazându-se pe rețelele electronice și sistemele informaționale.

În paralel, frauda online și atacurile cibernetice care perturbă serviciile online au crescut. Furtul de identitate, site-urile bancare false, spionajul industrial sau atacurile care pun stăpânire pe un server până când acesta nu mai răspunde sunt din ce în ce mai răspândite. Amenințările sunt numeroase și țintesc persoane fizice, juridice, întreprinderi și autorități publice.

Directorul Agenției Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor (ENISA), Udo Helmbrecht, a estimat costurile anuale privind atacurile asupra sistemelor informatice ale companiilor și cetățenilor la 260-340 miliarde de euro.

Potrivit unui sondaj realizat de Eurobarometru, publicat în 2015, cetățenii UE sunt îngrijorați cu privire la securitatea cibernetică: 89% din totalul utilizatorilor de internet evită divulgarea informațiilor personale online. 85% sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice este în creștere. Există mai mult de 150.000 de viruși și alte coduri malițioase în circulație, zilnic.

Alte stiri din It

Ultima oră