Cum l-a făcut praf Guy Verhofstadt pe Mark Zuckerberg în Parlamentul European (VIDEO)

23 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Cum l-a făcut praf Guy Verhofstadt pe Mark Zuckerberg în Parlamentul European (VIDEO)

La audierea sa în Parlamentul European, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a prezentat scuze pentru că reţeaua nu a luat măsuri pentru contracararea ingerinţelor în alegeri, difuzării de ştiri false şi utilizării ilegale a datelor personale.

Liderul Alianţei Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa (ALDE), grupul liberalilor din Parlamentul European, unul dintre cei mai carismatici lideri europeni, l-a făcut praf la audierile din PE pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Verhofstadt i-a declarat că îi aminteşte de „Kalden”, din cartea „The Circle” (Cercul), fondatorul unei mari companii de date, a cărui evoluţie a scăpat de sub controlul inclusiv al fondatorului său, ajungând să influenţeze alegerile. Aluzie la scandalul privind furtul de date de la 87 de milioane de utilizatori ai reţelei Facebook şi utilizarea lor ilicită de către compania Cambridge Analytica.

„Vă scuzaţi foarte des. Încă din 2003 au tot fost probleme sau nereguli pentru care a fost nevoie să vă cereţi scuze. De două ori în 2017 şi deja de trei ori în 2018 şi suntem abia în luna mai!”, i-a spus, pe ton ironic, Verhofstadt lui Zuckerberg, care asculta ca un elev pus la colţ pentru tema nefăcută. „Sunteţi capabil să rezovaţi problema?”, l-a întrebat în continuare Verhofstadt.

„Aţi spus că veţi aplica politica de protecţie a datelor impusă de Europa, dar spuneţi adevărul? De la izbucnirea scandalului Cambridge Analytica şi până acum aţi transfera date  europene unor non-europeni care acţionează în afara Europei, ceea ce este interzis”, i-a amintit, tăios, Verhofstadt.

Loviturile de graţie au venit spre finalul savurosului inchizitoriu al lui Verhofstadt de la audierea lui Zuckerberg la Parlamentul European. De altfel, momentul cel mai interesant al audierilor, care face turul reţelelor de socializare şi al site-urilor de ştiri.

„Articolul 82 din politica europeană privind datele personale, GDPR, spune că orice persoană care a avut probleme şi a suferit daune are dreptul la despăgubiri. Când o să despăgubiţi utilizatorii Facebook ale căror date au fost folosite contrar voinţei lor? Cât valorează despăgubirile? Va fi în funcţie de cât valorează profilele lor de Facebook, care în cazul meu ar fi de circa 150 de dolar, deşi mă aşteptam să fie mai mult? Câţi bani vor primi drept despăgubiri?”, a lovit Guy Verhofstadt.

Şi, în final, ca o ultimă ironie la adresa situaţiei în care se află acum Facebook şi fondatorul său, Verhofstadt l-a întrebat pe Zuckerberg cum şi-ar dori să rămână în memoria oamenilor? „Drept unul dintre cei trei giganţi ai Internetului, alături de Bill Gates şi Steve Jobs? Sau drept un geniu ratat care a creat un monstru digital care ne distruge democraţiile?”.

Audierea lui Mark Zuckerberg a fost așteptată cu mare interes, mai ales că a fost transmisă LIVE, însă dezamăgirea a fost uriașă din cauza formatului nepotrivit al discuțiilor.

Mai bine de 45 de minute parlamentarii i-au adresat lui Zuckerberg zeci de întrebări, una după alta, iar Zuckerberg a răspuns 20 de minute la ce a vrut, folosind pasaje din comunicatele date de Facebook în ultimele săptămâni.

Acest lucru l-a enervat la culme pe Verhofstat, care a declarat că este inacceptabil ca Zuckerberg să vină la Parlametul European şi să nu răspundă serios la niciuna dintre întrebările europarlamentarilor.  El a dat asigurări că lucrurile nu vor rămâne aşa.

Vă invităm să urmăriţi întrebările puse de Verhofstadt lui Zuckerberg la audieri.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră