Premiera săptămânii. „Cei opt odioși”, cu Tarantino, nouă. Și trei nominalizări la Oscar

18 Ian 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Premiera săptămânii. „Cei opt odioși”, cu Tarantino, nouă. Și trei nominalizări la Oscar

Cel de-al optulea film semnat de Quentin Tarantino, „Cei opt odioşi / The Hateful Eight”, e un western de iarnă, în care excentricul regizor pune opt personaje în situaţii limită, se joacă cu încrederea fiecăruia în ceilalţi şi îşi face de cap cu noţiunea de „condiţie umană”.

Coloana sonoră a filmului este produsă de celebrul compozitor Ennio Morricone, care a fost premiat recent la Globurile de Aur 2016, la categoria „Cea mai bună coloană sonoră originală de film”. În plus, „Cei opt odioşi” numără 3 nominalizări la premiile Oscar 2016, la categoriile „Cea mai bună actriţă în rol secundar” (Jennifer Jason Leigh), „Cea mai bună imagine” (Robert Richardson) şi „Cea mai bună coloană sonoră originală” (Ennio Morricone).

În film îi întâlnim pe: vânătorul de recompense John Ruth (Kurt Russell) şi prizoniera sa Daisy Domergue (Jennifer Jason Leigh), maiorul Marquis Warren (Samuel L. Jackson) şi Chris Mannix (Walton Goggins). Ceilalţi patru se ascund în interiorul popasului: Bob (Demian Bichir), care se ocupă de han în lipsa lui Minnie, plecată să îşi viziteze mama, Oswaldo Mobray (Tim Roth), Joe Gage (Michael Madsen) şi Sanford Smithers (Bruce Dern).

Filmul „Cei opt odioşi/The Hateful Eight” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 15 ianuarie 2016.

 

A tras pe o peliculă de 70 de mm, nemaifolosită de 50 de ani

Quentin Tarantino anunţa cu ceva timp înainte să înceapă filmările la „Cei opt odioşi” că producţia va fi trasă pe „glorioasa” peliculă de 70 de mm. Însă, odată ce au început filmările, el a mers un pas mai departe, alegând să filmeze în uimitorul format Ultra Panavision 70, care nu mai fusese folosit de 50 de ani. Ultima peliculă în acest format a fost produsă în 1966, fiind vorba despre filmul „Khartoum”. Ceea ce e cu totul special la acest format cinematografic este că foloseşte lentile anamorfice care creează minunata proporţie largă de 2.76:1.

„Ca să surprind cum trebuie peisajul dezolant, zăpada, dar şi frumuseţea de western a locurilor în care am filmat, se impunea să recurg la pelicula de 70 de mm”, spune Tarantino.

Potrivit lui, formatul ales nu face decât să adauge măreţie cadrelor şi să revitalizeze interioarele. „Din punctul meu de vedere, formatele mare oferă mai multă intimitate. Poţi să fii mult mai apropiat de personaje şi să le cunoşti în ansamblu”, mai spune Tarantino.

 

Actorii, puşi în situaţii neaşteptate. Unii, obligați să învețe să cânte

Tarantino e celebru printre actori pentru că are obiceiul să îi scoată din zona de confort în cele mai neaşteptate contexte. Asta a făcut şi la filmările pentru „Cei opt odioşi”. De exemplu, în timpul producţiei, a făcut o mică modificare de scenariu forţând-o pe Jennifer Jason Leigh să înveţe să cânte la chitară. Actriţa, însă, a dovedit o încăpăţânare pe măsura provocării şi a petrecut toate pauzele de filmare învăţând să cânte la chitară, cu ajutorul unui profesor.

Printr-o experienţă similară a trecut şi Demian Bichir, care joacă rolul lui Bob, cel lăsat să se ocupe de han în lipsa lui Minnie. Potrivit scenariului, Bob trebuia să cânte o colindă la pian, dar folosind un singur deget. Ca să reuşească asta mai întâi a învăţat să cânte colinda la pian cu ambele mâini şi a exersat de nenumărate ori până când Tarantino s-a declarat satisfăcut.

Ca să completeze atmosfera „odioasă”, Tarantino a lucrat cu designerul de costume Courtney Hoffman, care a dat viaţă vestimentaţiei fiecărui personaj în parte. Ea a trebuit să creeze costume iconice şi cool, dar care să fie şi autentice şi adecvate perioadei istorice şi contextului, iar rolul ei a fost cu atât mai dificil cu cât acţiunea se petrece într-o singură zi. 

Alte stiri din Film

Ultima oră