Zona Mării Negre, beneficiarul retragerii celor 11.900 militari americani din Germania. ”Mutăm forțele din Europa Centrală spre Europa de Est pentru a-i sprijini pe noii noștri aliați” – secretarul american al Apărării

29 Iul 2020
Zona Mării Negre, beneficiarul retragerii celor 11.900 militari americani din Germania. ”Mutăm forțele din Europa Centrală spre Europa de Est pentru a-i sprijini pe noii noștri aliați” – secretarul american al Apărării

Mark T. Esper, secretarul american al Apărării, a anunțat miercuri într-o conferință de presă că SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania, iar dintre aceștia 5.600 vor fi relocați în alte baze din Europa. Ministrul american a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească țările în care vor fi amplasați, relatează g4media.ro.

Singurele state aliate NATO în zona Mării Negre sunt România, Bulgaria și Turcia. România a promovat permanent în interiorul NATO ideea de a transforma Marea Neagră într-o zonă de interes pentru alianță, dată fiind proximitatea Rusiei.

Secretarul american de Stat a spus în mod repetat în timpul conferinței de presă de la Pentagon că unul dintre motivele relocării militarilor din Germania în zona Mării Negre este nevoia de a descuraja postura agresivă a Rusiei și a-i asigura pe aliații din regiune de sprijinul SUA.

Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO”, a spus Mark T. Esper, care a adăugat că Rusia și China au un comportament tot mai agresiv.

Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a mai spus Mark Esper.

El a anunțat și mutarea din Germania în Italia a unui comandament ”pentru a fi mai aproape de zona Mării Negre”.

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că soldaţii americani sunt ''foarte bine veniţi'' tot timpul în România, iar mişcările globale de trupe ale SUA vin să sprijine aliaţii de pe flancul estic al NATO.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri la Palatul Cotroceni, Iohannis a fost întrebat ce părere are despre anunţul SUA de a retrage o parte dintre soldaţii americani din Germania.

"Am urmărit cu mare interes declaraţiile secretarului Mark Esper despre mişcările globale de trupe americane şi am constatat că este vorba de o mişcare globală, de o mişcare care vine să întărească postura NATO, lucru care, pentru noi, este foarte important, o mişcare care vine să sprijine aliaţii de pe flancul estic, lucru foarte important şi apreciat de noi, fiindcă suntem pe flancul estic. Am aflat de intenţia de a muta, prin rotaţie sau prin alte proceduri, o parte din aceste efective şi în zona Mării Negre. În continuare, aceste chestiuni vor fi discutate în formate NATO, vor fi discutate între militari şi, în măsura în care vor fi luate decizii concrete care ne afectează, evident că le vom comunica", a spus şeful statului.

El a adăugat că a atras atenţia că este nevoie de mai mulţi militari în zona Mării Negre.

"Pot să vă spun de pe acum că România a atras atenţia de ani de zile, eu am atras atenţia de ani de zile, că este nevoie de mai mulţi militari în zona Mării Negre. Am atras atenţia că este nevoie de o atenţie sporită pe zona Mării Negre. Dacă acum se întâmplă acest lucru, suntem foarte mulţumiţi. Iar în ceea ce priveşte soldaţii americani, pot să vă spun că soldaţii americani sunt tot timpul foarte bine veniţi în România", a afirmat Iohannis. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră