Sfârșitul care a însemnat începutul: 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa

09 Mai 2020 | scris de I.D.
Sfârșitul care a însemnat începutul: 75 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa

Marcăm 75 de ani de la sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa, oficializat prin capitularea necondiționată a Germaniei naziste, încheiată la Berlin la 8 mai 1945, notează, în pagina lor de Facebook, Arhivele Diplomatice ale Ministerului român al Afacerilor Externe.

Istoria celui de-Al Doilea Război Mondial a fost documentată și analizată într-o vastă bibliografie de specialitate, teme desprinse din context fiind adesea instrumentalizate în scop ideologic și propagandistic, punându-se accent exclusiv pe faptele eroice de arme.

Parafrazându-l pe marele umanist Erasmus din Rotterdam, războiul este glorificat numai de cei care nu l-au trăit (Dulce bellum inexpertis).

Al Doilea Război Mondial reprezintă în primul rând o dramă a umanității, fiind cel mai sângeros conflict din istorie, cu circa 60 de milioane de morți, din care două treimi au fost civili.

Majoritatea acestora au fost victimele Holocaustului, masacrelor etnice, bombardamentelor, bolilor și foametei.

Prevederile Conferințelor de Pace de la Haga și Convențiilor de la Geneva au fost încălcate sistematic, fiind nesocotite atât drepturile civililor cât și drepturile militarilor prizonieri de război.

Milioane de oameni au fost deportați, dislocați, supuși muncii forțate, abuzurilor precum bătăi, torturi, violuri ori executați sumar.

Și România a plătit un dureros tribut, civilii devenind victime nevinovate ale Holocaustului, bombardamentelor, execuțiilor sumare, deportărilor și foametei, iar militarii au căzut pe câmpurile de luptă sau prizonieri în lagăre, consecință a unor alianțe nefaste, impuse prin forță.

Astfel, această catastrofă umanitară colectivă reprezintă suma dramelor individuale, ale unor oameni ale căror destine au fost prematur, nedrept și brutal întrerupte, așa cum o demonstrează și documentele de arhivă din care am ales să vă prezentăm o selecție minimală pentru dimensiunea și brutalitatea reală a războiului.

Căderea nazismului nu a reprezentat din păcate începutul unei ere de libertate pentru întreaga Europă, statele central și est europene căzând în scurt timp în spatele Cortinei de Fier, pentru aproape o jumătate de secol, totalitarismul comunist făcând milioane de alte victime.

Europa de Vest a putut în schimb beneficia de libertate și prosperitate, având posibilitatea să edifice proiectul european, bazat pe valori democratice precum libertatea, egalitatea în drepturi și libera circulație a ideilor, persoanelor și bunurilor.

Șansa popoarelor și cetățenilor din statele Europei Centrale și de Est a venit mai târziu, odată cu căderea regimurilor comuniste și accederea la Uniunea Europeană.

Este de datoria noastră să nu uităm trecutul, să nu îl deformăm și să fim solidari cu semenii noștri căzuți victime ale marii conflagrații care a schimbat radical lumea, fără a genera neapărat înțelepciunea de a guverna folosind instrumentele păcii și diplomației!

Urmăriți în postarea Arhivelor Diplomatice ale MAE român o serie de imagini de arhivă.

 

 

Alte stiri din REPORTAJ

Ultima oră