UPDATE. Rusia a votat. Putin, spre al patrulea mandat

18 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Rusia a votat. Putin, spre al patrulea mandat Galerie foto (3)

UPDATE

Toate sondajele la ieşirea de la urne şi primele rezultate ale numărătorii parţiale a voturilor îl indică pe Vladimir Putin drept câştigător al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Rusia, transmit agenţiile de presă internaţionale. Nu că ar fi fost vreo surpriză rezultatul votului. Întrebarea, la acest scrutin prezidenţial, nu era cine va câştiga, ci cu cât va câştiga Vladimir Putin.

Presa rusă de stat, preluată de DPA, publică un scor de 73,9% pentru preşedintele în exerciţiu, care şi-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat, fără a mai fi necesar un al doilea tur de scrutin, scrie agerpres.ro.

Comisia Electorală Centrală a anunţat deja că prezenţa la urne a fost mai ridicată decât în 2012, la precedenta realegere a lui Vladimir Putin, reaminteşte DPA, citată de agerpres.ro.

Grupul de monitorizare a alegerilor Golos a raportat peste 2500 de nereguli în timpul scrutinului, dintre care aproximativ 500 la Moscova, menţionează aceeaşi agenţie. Pe site-ul de internet al grupului sunt detaliate cazuri de vot multiplu. Golos este înregistrat în Rusia ca agent străin, deoarece a primit finanţări din străinătate. Comisia Electorală Centrală a anunţat prin Twitter că a primit 670 de plângeri. 

UPDATE

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a mulţumit duminică seara susţinătorilor săi pentru realegere, relatează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Putin s-a adresat unei mulţimi de simpatizanţi. Vorbind de pe o scenă ridicată lângă Piaţa Roşie din Moscova, el a apreciat că rezultatul alegerilor reprezintă o recunoaştere a realizărilor din ultimii ani. El a insistat asupra nevoii de unitate şi le-a promis ruşilor că va obţine realizări importante alături de ei şi se va gândi la viitorul ţării. Înainte de a coborî de pe scenă, preşedintele a dat tonul scandărilor "Rusia! Rusia!", preluate de mulţime.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Duminică, Rusia votează. Secţiile de vot s-au deschis duminică dimineaţa la Moscova şi în toată partea centrală a Rusiei pentru alegerile prezidenţiale în care 110 milioane de cetăţeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege liderul pentru următorii şase ani. Ziua-maraton a început în Kamciatka, Ciukotka şi Magadan, regiunile cele mai orientale ale ţării, unde se vor şi închide secţiile de vot înaintea celorlalte.

Ca peste tot în ţară, cetăţenii ruşi îşi vor putea exercita dreptul electoral până la ora locală 20:00, după care va începe numărarea voturilor.

Oficial, cursa electorală are opt candidaţi: Vladimir Putin (independent), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal Democrat), Pavel Grudinin (Partidul Comunist), Grigori Iavlinski (Iabloko), Boris Titov (Partidul Creşterii), Serghei Baburin (Uniunea Naţională a Rusiei), Maxim Suraikin (Comuniştii Rusiei) şi Ksenia Sobciak (Iniţiativa civică).

În realitate, însă, Vladimir Putin se îndreaptă spre al patrulea mandat de şef al statului, fiind cotat la 71% în sondaje.

Liderul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski are o susţinere de 5,7%, iar prezentatoarea tv Ksenia Sobciak (36 de ani) ar urma să fie votată de 1% dintre ruşi.

Marele absent al scrutinului este Alexei Navalnîi, liderul Opoziţiei din Rusia şi principalul opozant al preşedintelui Vladimir Putin. Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale, pe care el o denunţă ca fiind orchestrată de putere, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cerut ruşilor să boicoteze scrutinul.

Potrivit estimărilor, prezenţa la urne va fi de peste 70%.

Întinsul teritoriu al Rusiei acoperă 11 fusuri orare, de aceea ziua votului va dura practic 21 de ore.

Scrutinul se va desfăşura în peste 97.000 de secţii în Rusia şi în alte 400 deschise în 145 de ţări.

Ruşii care trăiesc în Ucraina nu-şi vor putea exercita dreptul la vot, guvernul de la Kiev anunţând că nu le va permite accesul la consulatele ţării lor deoarece consideră Rusia o "ţară agresoare" iar alegerile prezidenţiale ca fiind "ilegale".

Preşedintele Vladimir Putin s-a adresat ruşilor, într-un mesaj video difuzat în noaptea de joi spre vineri, în care i-a îndemnat să se prezinte la vot duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale, apelul său intervenind pe fondul temerilor Kremlinului faţă de o absenţă masivă la urne, scrie France Presse, citată de agerpres.ro.

Alegerile au loc într-un moment de tensiune. Atacul cu neurotoxină asupra unui fost agent secret rus, refugiat în Marea Britanie, escaladează la un nivel fără precedent tensiunile nu doar între Moscova şi Londra, ci între Rusia lui Putin şi întregul Occident.

Conform şefului diplomaţiei britanice, dovezile implicării Rusiei în atentatul asupra lui Serghei Skripal şi a fetei sale, Iulia, sunt covârşitoare. În cauză e gazul neurotoxic utilizat în crimă, o armă chimică numită „novicioc” şi fabricată, potrvit experţilor apuseni, doar de sovietici. Însă, în ciuda opiniei majorităţii occidentalilor, mulți ruși consideră că Putin e singurul care îi ferește de un haos politic și economic.

Sondajele de opinie indică diferențe de peste 50 de procente între Putin și cei câțiva contracandidați. Pentru prima dată, duminică va vota și generația tinerilor care s-au născut și au crescut în Rusia condusă de Putin. "Nimeni nu-și prea poate imagina ce ar urma după Putin", spune un analist citat de Deutsche Welle. "Aceasta e o parte importantă a strategiei politice a președintelui: controlul asupra peisajului politic. Un control care nu lasă loc pentru niciun fel de competiție reală. Mulți oameni se văd forțați să aleagă între Putin și haos, între Putin și umilință", adaugă acesta.

CREDIT FOTO: http://eng.putin.kremlin.ru/

Alte stiri din Externe

Ultima oră