Răspunsul dur al Londrei la otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie. Măsurile anunţate de Theresa May

14 Mar 2018
Răspunsul dur al Londrei la otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie. Măsurile anunţate de Theresa May

Premierul britanic Theresa May a apreciat drept ”foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă de otrăvirea unui fost agent dublu rus pe teritoriul britanic, Serghei Skripal, şi a ameninţat Moscova cu represalii în cazul în care nu primeşte explicaţiii până la miezul nopţii de marţi spre miercuri.

Specialiştii din guvernul britanic au ajuns la concluzia că, "dincolo de orice îndoială rezonabilă", gazul neurotoxic folosit pentru otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia, a fost fabricat în Rusia. Acum o săptămână, cei doi s-au prăbușit pe o bancă din centrul oraşului Salisbury, Anglia, după ce au fost expuși gazului neurotoxic. Au fost duși la spital și de atunci sunt în stare critică.

Noviciok, care înseamnă nou venit în rusă, a fost dezvoltat de Uniunea Sovietică timp de câteva decenii ca un nou tip de armă chimică, care ar fi mai greu de detectat și mai puternic decât gazele neurotoxice existente.

Miercuri la prânz, cotidianul The Independent scria în ediţia sa online că Marea Britanie a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, pentru a fi discutat atacul de la Salisbury, iar premierul Marii Britanii, Theresa May, se pregăteşte pentru a expulza mai mulţi diplomaţi ruşi acreditaţi în ţara sa. Ar fi vorba despre 23 de diplomaţi, din totalul de 59, de care dispune Rusia în Marea Britanie.

La Foreign Office a fost organizată o şedinţă cu câteva ore înainte ca premierul să facă o declaraţie în Camera Comunelor, pentru a se pregăti răspunsul la adresa lui Rusiei, mai exact a lui Vladimir Putin şi apropiaţilor săi.

Premierul britanic va conduce o întâlnire a Consiliului naţional de securitate pentru a-şi face publice propunerile, după o zi în care a căutat susţinere de la preşedintele american, Donald Trump, de la NATO şi statele Uniunii Europene, inclusiv de la cancelarul german Angela Merkel. Trump şi-a oferit susţinerea totală faţă de Marea Britanie în această privinţă, iar Casa Albă a transmis că cei doi lideri "au fost de acord că trebuie să existe consecinţe pentru cei care folosesc arme odioase şi încalcă flagrant normele internaţionale”. 

UPDATE

Şefa Guvernului Marii Britanii a anunţat şi suspendarea contactelor bilaterale cu Moscova. Ea a mai spus că nu vor exista reprezentanţi britanici diplomatici şi nici regali la Cupa Mondială din Rusia, afirmând că este "tragic" că Vladimir Putin "a urmat această cale".

Măsurile sunt decise după ce ministrul rus al Afacerilor Externe a declarat că ţara sa nu va coopera cu investigatorii britanici pe marginea incidentului din 4 martie, atât timp cât aceştia nu predau o mostră din gazul neurotoxic de fabricaţie rusească identifica în acest atac.

Steve Rosenberg, corespondentul BBC din Moscova, l-a întrebat pe preşedintele Vladimir  Putin dacă Rusia se află în spatele otrăvirii fostului spion rus și a fiicei sale.

"Este Rusia în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal?", a întrebat Rosenberg în timpul unui eveniment agricol din Krasnodar. Putin a respins întrebările despre otrăvirea celor doi adresate în timpul vizitei sale electorale. "Uite, suntem ocupaţi aici cu agricultura. După cum puteți vedea, scopul este să creăm condiții bune pentru viața oamenilor, iar voi mă întrebați despre tragedii.  Mergeţi în primul rând, acolo, la originea lucrurilor", a spus Putin.

Între timp, la Moscova, Ministerul de Externe rus l-a convocat pe ambasadorul britanic, Laurie Bristow, şi a avertizat că "acţiunile autorităţilor britanice sunt provocatoare”, scrie rfi.ro.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că Marea Britanie trebuie să încerce să nu ameninţe Moscova, făcând referire la un discurs recent al lui Putin în care a vorbit despre noi arme nucleare.

Și ambasadorul Rusiei la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, Alexander Shulgin, a acuzat Marea Britanie că aduce acuzaţii nefondate şi cauzează isterie: "Facem apel la ei să abandoneze limbajul ultimatumurilor şi ameninţările şi să se întoarcă la termenii legali ai convenţiei armelor chimice, care ne permite să rezolvăm o astfel de situaţie”, a spus acesta.

Serghei Skripal a fost condamnat pentru transmiterea unor secrete de stat rusești către serviciile de informații britanice între 1995 și 2004, înainte de a fi iertat și trimis în Marea Britanie într-un schimb de spioni, în 2010.

Lucrurile se complică puțin după ce un fost partener rus de afaceri al oligarhului şi opozantului Kremlinului Boris Berezovski, Nikolai Gluşkov, a fost găsit mort luni - în circumstanţe neprecizate - la Londra.

Poliţia antiteroristă britanică a anunţat ieri într-un comunicat că s-a sesizat în anchetă, ”din precauţie şi din cauza relaţiilor pe care le avea acest om”, fără să-i precizeze însă identitatea.

The Guardian scrie că este vorba despre Nikolai Gluşkov, în vârstă de 68 de ani, un rus care a primit azil în Regatul Unit în 2010. Potrivit fiicei acestuia, Nataşa, citată de cotidianul rus Kommersant, corpul acestuia prezenta urme de strangulare.

Un fost cadru din conducerea Aeroflot în anii '90, Gluşkov a fost condamnat la opt ani de închisoare în martie 2017, de către justiţia rusă. Proceduri cu privire la deturnări de fonduri în detrimentul companiei Aeroflot au fost lansate în 1999, o perioadă în care Gluşkov făcea parte dintre partenerii de afaceri ai lui Boris Berezovski.

Fostul oligarh rus, devenit un opozant al Kremlinului, a fost găsit spânzurat în reşedinţa sa, în apropiere de Londra, în martie 2013.

Alte stiri din Externe

Ultima oră