Ultimele clipe ale lui Jamal Khashoggi. Dialogul cu ucigașii săi, dat publicității de presa turcă

11 Sep 2019 | scris de A.V.
Ultimele clipe ale lui Jamal Khashoggi. Dialogul cu ucigașii săi, dat publicității de presa turcă

Serviciile secrete din Turcia au înregistrat momentul morții jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ucis de o echipă de mercenari în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în luna octombrie a anului trecut.

În ultimele sale clipe de viață, Jamal Khashoggi nu a bănuit nicio secundă că va fi ucis, chiar într-un consulat al Arabiei Saudite.

Ziarul turc Daily Sabah a dat totul publicității. 

Jurnaliștii turci precizează că este vorba despre o înregistrare realizată la consulatul saudit din Istanbul în momentul uciderii lui Jamal Khashoggi.

Începutul transcrierii prezintă dialogul între trei persoane, dintre care două au fost identificate: membrul serviciului de securitate al regatului saudit. Maher Abdulaziz Mutreb și medicul Salah Mohammed Al-Tubaigy.
”Este posibil să pui cadavrul într-un sac?”, se întreabă agentul saudit. Medicul îi răspunde că nu, pentru că Jamal Khashoggi e prea solid și înalt, dar îl asigură că știe să dezmembreze un cadavru.

Îmi pun căștile pe urechi și ascult muzică atunci când dezmembrez cadavrele. Până termin treaba, sorb din cafea și fumez. După ce îl dezmembrez, împachetezi fiecare parte în saci de plastic și pui totul în valize, ca să putem să scoatem din clădire”, ar fi zis Al-Tubaigy, potrivit presei turce.

Al-Tubaigy poate fi auzit spunând: ”Șeful meu de la Institutul de Medicină Legală nu știe ce fac eu. Nimeni nu îmi asigură spatele”, într-un efort de a solicita protecție la nivel înalt pentru responsabilitatea dezmembrării cadavrului lui Khashoggi, scrie Daily Sabah.

La sfârșitul conversației, Mutreb întreabă dacă a sosit ”animalul care trebuie sacrificat”.

După cum relatează Daily Sabah, la sosirea sa la consulatul saudit din Istanbul, Jamal Khashoggi a fost întâmpinat de cineva pe care pare că-l cunoaște, dacă este să ne luăm după reacția sa.

I se explică faptul că Mohammad al-Otaibi, consulul general, este acolo, și că este invitat în biroul acestuia.

Ajuns la etajul doi, Khashoggi începe să aibă niște bănuieli, și este auzit spunând, îngrijorat: ”Lăsați-mă să plec, ce faceți?”.

Atunci, Mutreb îl informează că, la solicitarea Interpol, trebuie să fie dus înapoi în regatul saudit. Jurnalistul îi răspunde că nu este vizat de nicio urmărire în justiție și că se grăbește, căci logodnica sa îl așteaptă afară, în fața consulatului.

Daily Sabah precizează că imediat după aceea lui Khashoggi i s-au luat cele două telefoane mobile și i s-a cerut să lase un mesaj pentru fiul său.

”Mutreb: Lasă un mesaj pentru fiul tău.

Khashoggi: Ce să-i zic fiului meu?

Mutreb: Vei scrie un mesaj, hai să repetăm.

Khashoggi: Ce să-i zic, "ne vedem în curând"?

Bărbat neidentificat: Fă-o scurt. 

Mutreb: Vei scrie ceva de genul "Sunt în Istanbul. Nu te îngrijora dacă nu dai de mine".

Khashoggi: Nu ar trebui să zic răpit.

Bărbat neidentificat: Dă-ți jacheta jos.

Khashoggi: Cum se poate întâmpla așa ceva într-un consulat? Nu scriu nimic.

Bărbat neidentificat: Fă-o scurt.

Khashoggi: Nu scriu nimic.

Mutreb: Scrie, domnule Jamal. Grăbește-te. Ajută-ne ca să te ajutăm, pentru că te vom lua în Arabia Saudită și dacă nu ne ajuți știi ce se va întâmpla la final.

Khashoggi: E un prosop aici, mă veți droga?

Al-Tubaigy: Te vom adormi”.

Khashoggi a fost apoi sedat, însă a apucat să le spună mercenarilor să nu îi acopere gura, în timp ce îi aceștia îi puneau o pungă de plastic pe cap.

Khashoggi: Am astm. Nu o faceți, mă voi sufoca.

După aceste ultime cuvinte ale lui Jamal Khashoggi, se aud zgomote și discuții scurte între ucigași, care se întrebau dacă se mai mișcă sau nu.

Câteva minute mai târziu începe dezmembrarea cadavrului, care durează jumătate de oră.

Rămășițele lui Khashoggi nu au fost încă găsite.

Potrivit Daily Mail, acesta venise în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a semna documente care să-i permită să se căsătorească cu partenera sa, Hatice Cengiz. În tot acest timp, femeia aștepta fără să bănuiască nimic la porțile instituției.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră