Există probe suficiente pentru deschiderea unei anchete internaţionale asupra prinţului moştenitor saudit în cazul jurnalistului ucis la Istanbul

19 Iun 2019 | scris de A.V.
Există probe suficiente pentru deschiderea unei anchete internaţionale asupra prinţului moştenitor saudit în cazul jurnalistului ucis la Istanbul

Există probe suficiente şi credibile pentru deschiderea unei anchete internaţionale suplimentare asupra prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi a altor oficiali saudiţi în legătură cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, care i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să constituie o astfel de investigaţie, relatează presa internaţională.

Căutarea justiţiei în acest caz nu este în primul rând despre ''a găsi un pistol fumegând şi o persoană care îl ţine în mână'', a scris raportorul special în concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.

În schimb, trebuie căutaţi cei care ''au abuzat sau nu şi-au îndeplinit responsabilităţile poziţiilor lor de autoritate'' în contextul ordonării asasinatului.

Callamard a mai spus că ţările ar trebui să ceară jurisdicţie universală în acest caz, ceea ce ar însemna că suspecţii ar putea fi inculpaţi şi judecaţi în alte state decât Turcia sau Arabia Saudită.

Raportorul a mai spus că ancheta sa a arătat că, în acest caz, niciuna dintre aceste două ţări nu a respectat standardele internaţionale.

Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, le-a cerut statelor să extindă sancţiunile pentru a-l include pe prinţul moştenitor saudit şi averea sa personală, dacă şi până când acesta va putea dovedi că nu are nicio responsabilitate.

Jamal Khashoggi, un critic vocal al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi editorialist al cotidianului american Washington Post, a dispărut pe 2 octombrie 2018, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde urma să i se elibereze documentele necesare pentru a se căsători.

Potrivit procurorului saudit, trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat şi scos din clădire, dar rămăşiţele sale nu au fost găsite.

''Este concluzia raportorului special că dl. Khashoggi a fost victima unei execuţii deliberate, premeditate, extrajudiciare, pentru care statul Arabia Saudită este responsabil în baza dreptului internaţional în materie de drepturi ale omului'', afirmă Agnes Callamard în raportul său, la finalul unei anchete care a durat şase luni.

Raportorul special s-a deplasat în Turcia la începutul acestui an, împreună cu o echipă de experţi criminalişti şi judiciari, şi a declarat că autorităţile turce i-au pus la dispoziţie probe.

''Există dovezi credibile, care justifică investigarea suplimentară a responsabilităţii individuale a unor oficiali saudiţi de rang înalt, printre care prinţul moştenitor'', a afirmat Agnes Callamard.

''Această anchetă privind drepturile omului a arătat, într-adevăr, că există suficiente probe credibile despre responsabilitatea prinţului moştenitor, care necesită o investigaţie suplimentară'', a adăugat ea, cerându-i secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să constituie o anchetă internaţională.

Autorităţile de la Riad, care au primit în avans raportul de 100 de pagini, nu au reacţionat deocamdată, dar regatul a negat în mod constant acuzaţiile privind implicarea prinţului moştenitor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră