UE se pregateşte sa suspende Spaţiul Schengen

22 Ian 2016 | scris de Gheorghe Voicu
UE se pregateşte sa suspende Spaţiul Schengen

Deja in culisele politice de la Bruxelles se ia in calcul suspendarea spatiului Schengen pe o perioada de 2 ani.Reintroducerea controalelor la granită si limitarea drastica a libertaţii de miscare va afecta,in profunzime, insăsi ideea de Uniune in cadrul unei construcţii politice care şi-a propus o asociere cu mimimum de restricţii.

 

Propunerea de suspendare a Spatiului Schengen va fi facuta la urmatoarea intalnire a Consiliului European, suspendare preconizata pentru doi ani dar si cu posibilitaţi de prelungire.Altfel spus, romanii vor circula in IE cu pasaportul si nu e clar daca nu vor fi reintroduse si vizele.

 

De altfel, Donald Tusk, presedintele CE avertiza la începutul săptamanii că daca in doua luni nu vor fi luate masuri ferme pentru controlul imigraţiei haotice, spatiul Schengen se va prăbusi. Alţi oficiali anunţa ca intr-o asemenea situaţie şi moneda euro va dispare cu toate consecinţele economice negative. Deocamdată situaţia este tulbure, poziţiile ţarilor in privinţa imigraţiei sunt divergente iar Germania condusă de Merkel insistă pentru acceptarea în continuare a refugiaţilor care vin din Orient.Iar Germania,se stie,îsi impune punctul de vedere la Bruxelles.

 

Tot ce se poate spune este că atătbirocraţia de la Bruxelles căt şi ţările importante din Occident nu par să aibă o soluţie la asaltul imigranţilor care continuă sa vină spre Vest. E clar că asistăm la un moment istoric tensionat pe care nimeni nu ştie  cum să-l gestioneze. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră