Turcia și România dezamorsează minele care plutesc în Marea Neagră

28 Mar 2022
Turcia și România dezamorsează minele care plutesc în Marea Neagră

Turcia a mai descoperit luni o mină, care poate să fi plecat din Ucraina, după dezactivarea unei prime miine sâmbătă la intrarea în Bosfor, în timp ce România a găsit una în apropierea coastei sale scrie Washington Post

Turcia și România s-au grăbit în ultimele zile să neutralizeze minele potențial explozive, pe fondul îngrijorării că armele ar putea pluti peste Marea Neagră de pe țărmurile Ucrainei către țările vecine.
Ministerele Apărării din ambele țări, în anunțuri separate luni, au declarat că și-au trimis forțele navale pentru a dezamorsa mine de origine necunoscută care au apărut în apropierea coastelor lor.

O mină care a apărut luni a fost a doua semnalată în apele din apropierea Turciei în trei zile. Guvernul Turciei a declarat anterior că a fost în contact atât cu Moscova, cât și cu Kievul în legătură cu armele, dar nu a precizat care parte, dacă una, este responsabilă pentru mine.

Guvernul bulgar a avertizat săptămâna trecută oamenii care locuiesc în trei districte de lângă coasta Mării Negre să se ferească de posibilele mine în derivă, potrivit rapoartelor presei locale.

Serviciul de informații al Rusiei, FSB, a susținut, pe 19 martie, că vremea nefavorabilă a făcut ca peste 400 de mine navale ucrainene să fie deconectate de la cablurile care le ancorau și a avertizat că minele sunt „în derivă liber în partea de vest a Marea Neagră”, care include apele teritoriale ale Ucrainei, României, Bulgariei și Turciei.

La acea vreme, Ucraina a respins afirmația ca fiind neadevărată și motivată politic.

„Aceasta este dezinformare completă din partea rusă”, a declarat Viktor Vyshnov, șef adjunct al Administrației Maritime a Ucrainei, pentru Reuters.

„Acest lucru a fost făcut pentru a justifica închiderea acestor districte ale Mării Negre sub așa-numitul „pericol al minelor”.”

The Washington Post nu a putut verifica în mod independent afirmația niciunei părți.

Un tratat internațional din 1907 interzice țărilor să pună mine neancorate, concepute pentru a deteriora navele, cu excepția cazului în care acestea pot fi controlate sau sunt „construite astfel încât să devină inofensive la cel mult o oră după ce persoana care le-a pus încetează să le controleze”.

Ministerul român al Apărării a declarat luni că o navă de pescuit a zărit o mină în derivă în jurul orei 8 dimineața și a alertat autoritățile maritime, care apoi au întreprins o operațiune de neutralizare a acesteia la aproximativ 39 de mile marine de portul Midia, în sud-estul României. Ministerul nu a spus de unde provine mina și o actualizare cu privire la operațiune nu a fost disponibilă imediat.

Între timp, Turcia a declarat luni că a neutralizat o mină detectată în largul coastei Igneada, un oraș din nord-vestul țării, lângă granița cu Bulgaria, în timp ce sâmbătă o altă mină, despre care se credea că a plecat din Marea Neagră, a forțat o intervenție temporară. închiderea Bosforului, calea navigabilă cheie care trece prin Istanbul.

Incidentul a stârnit temeri că conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea amenința traficul în Bosfor, un punct de sufocare pentru aprovizionarea cu energie și comerțul global.

Fotografiile care pretindeau să arate mina înfățișau ceea ce părea a fi un glob metalic cu vârfuri. Sâmbătă, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a descris mina ca fiind „veche” și a spus că Turcia a luat legătura cu Kremlinul și cu Kievul în legătură cu apariția ei în Bosfor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră