Macron se distanțează de comentariile făcute de Biden despre Putin și avertizează împotriva „escaladării”

27 Mar 2022
Macron se distanțează de comentariile făcute de Biden despre Putin și avertizează împotriva „escaladării”

Președintele francez Emmanuel Macron s-a distanțat de comentariile făcute de președintele american Joe Biden despre Vladimir Putin declarând duminică că „nu va folosi” termenii președintelui american Joe Biden, care l-a numit „măcelar” pe Vladimir Putin, si considerând că nu este necesar să fim „în escaladă, nici în cuvinte, nici în acțiuni” în războiul din Ucraina, scrie Le Figaro.

„Vrem să oprim războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina fără a intra în război. Acesta este obiectivul” și „dacă vrem să facem asta, nu trebuie să fim în escaladare nici a cuvintelor, nici a acțiunilor”, a estimat Emmanuel Macron.

„Noi, europenii, nu trebuie să cedăm niciunei escalade. Noi europenii nu trebuie să uităm geografia și istoria noastră. Nu suntem în război cu poporul rus”, a insistat el, subliniind că Europa nu se mai afla în contextul „Războiului Rece” dintre Moscova și Washington.

Președintele care este și candidat la președinție a mai indicat la France 3 că va vorbi cu președintele rus „mâine (luni) sau poimâine (marți)” pentru a organiza o operațiune de evacuare a locuitorilor orașului Mariupol, din estul Ucrainei, care a fost asediat și bombardat de săptămâni întregi.

Această operațiune, pe care a anunțat-o vineri în urma summit-urilor NATO și G7 de la Bruxelles, trebuie să fie realizată „cât mai repede, absolut în următoarele zile”, cu Turcia, Grecia și organizațiile organizații umanitare, în colaborare cu Autoritățile ucrainene și primarul orașului Mariupol, al cărui „eroism” l-a salutat.

Avertizând împotriva „cinismului părții ruse” pe această temă, Emmanuel Macron a subliniat că există „drept internațional umanitar”, pe care „ne propunem să îl aplicăm”. „Nu trebuie să fie o operațiune umanitară condusă de ruși”, a avertizat el.

Mai mult de 2.000 de civili au fost uciși la Mariupol, potrivit unui raport recent comunicat de primărie. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de oameni sunt încă blocați în acest port strategic de la Marea Azov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră