Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa" (Erdogan)

20 Aug 2020 | scris de A.V.
Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa" (Erdogan)

Turcia ar fi descoperit gaze în Marea Neagră, scrie site-ul Bloomberg, citând două surse apropiate Guvernului turc.

Chiar dacă nu există o informație oficială în acest sens și nici detalii despre dimensiunea forării, publicația relatează că turcii au început exploatarea încă de acum câteva luni, în zona Tuna 1, care se află în zona perimetrului românesc Neptun Deep din Marea Neagră, unde în urmă cu 8 ani consortiul ExxonMobil – OMV Petrom descoperea zăcăminte importante de gaze.

Bloomberg relatează că informația privind descoperirerea de gaze a fost dezvăluită de cele două surse după ce președintele  Recep Tayyip Erdogan a ieșit public promițând că vineri le va aduce turcilor „vești bune”, care „vor crea o nouă eră pentru națiune”. Erdogan a promis, de asemenea, că explorarea de energie în apele mediteraneene va continua, în ciuda contestațiilor lansate de Uniunea Europeană.

După anunțul promițător lansat public de Erodgan, lira a crescut în raport cu dolarul, cu 1,2%. De asemenea, acțiunile listate la Bursă ale Turkiye Petrol Rafinerileri AS și ale producătorului petrochimic Petkim Petrokimya Holding AS au crscut cu 8,1%, resctiv 9,9%.

UPDATE

Turcia a descoperit în Marea Neagră cel mai mare zăcământ de gaze naturale "din istoria sa", a anunțat vineri președintele Erdogan, citat de AFP.

"Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa", a afirmat Erdogan, într-un discurs la Istanbul, precizând că rezervele sunt estimate la 320 de miliarde metri cubi.

Ministrul Energiei, Fatih Donmez, afirma luna trecută că nava de explorare Fatih a început lucrările în perimetrul Tuna-1, aflată la circa 150 de kilometri de coasta Turciei și în apropierea zonei unde se intersectează granițele maritime cu România și Bulgaria.

Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani.

Erdogan a confirmat că descoperirea a fost făcută în sectorul Tuna-1 iar primele date arată "că zăcământul face parte dintr-o rezervă mult mai importantă".

"Dumnezeul ne-a deschis o poartă spre bogății nemaivăzute. Obiectivul nostru este să punem gazele din marea noastră în serviciul națiunii noastre din 2023", a continuat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră