Erdogan: Platformele social media nu fac bine țării. Vrem să le controlăm sau să le închidem

06 Iul 2020
Erdogan: Platformele social media nu fac bine țării. Vrem să le controlăm sau să le închidem

Turcia va introduce reglementări pentru a controla platformele social media sau le va închide, a anunțat miercuri președintele Recep Tayyip Erdogan, grăbind planurile de a cenzura rețelele sociale după ce a declarat că familia sa a fost insultată online, potrivit Reuters, preluată de rfi.ro.

Ministrul Finanțelor, Berat Albayrak, ginerele lui Recep Erdogan, a anunțat pe Twitter că i s-a născut al patrulea fiu iar soția acestuia ar fi fost insultată de unii utilizatori care au fost reținuți de autorități ulterior. 11 din 19 conturi de social media au distribuit conținut în care au fost insultați Albayrak și soția sa, Esra. Anunțul a fost făcut miecuri de ministrul turc de Interne.

Vorbindu-le membrilor partidului AK pe care îl conduce, Erdogan a reiterat intenția de a introduce noi reglementări pentru a controla social media, adăugând că o creștere a „actelor imorale” pe platforme în ultimii ani s-ar datora lipsei reglementărilor.

„Aceste platforme nu fac bine țării. Vrem să le închidem, să le controlăm prin depunerea unei legi în Parlament cât mai rapid posibil”, a anunțat președintele turc. Potrivit acestuia, companiile social media vor fi forțate să numească un reprezentant în Turcia care să răspundă solicitărilor legale care în prezent sunt ignorate.

„Suntem hotărâți să facem orice este nevoie pentru ca platformele social media să își stabilească o reprezentanță fiscală și legală în țara noastră. Vom implementa o interdicție privind accesul, penalități legale și fiscale, după completarea reglementărilor”, a mai declarat președintele Turciei.

În luna aprilie partidul AK a inclus măsuri similare într-un proiect de lege privind măsurile economice necesare pentru combaterea pandemiei. Proiectul ar fi obligat companiile să numească reprezentanți legali în țară sau să le fie tăiată lățimea de bandă cu 95%, măsură care le-ar fi făcut practic inaccesibile, însă prevederea a fost înlăturată din forma care a ajuns la vot. Turcia deja controlează strict conținutul de pe social media, în special în timpul unor operațiuni militare sau proteste împotriva regimului dar și în cazul actualei pandemii.

Autoritățile de la Ankara au criticat dur Twitter în luna iunie după ce a suspendat peste 7.000 de conturi care îl susțineau pe președintele Recep Erdogan, afirmând că platforma defăimează guvernul și încearcă să intervină în politica Turciei.

Alte stiri din It

Ultima oră