Teroristul și-ar fi sunat mama înainte să detoneze bomba în Manchester. Fratele său cunoștea planul atacului

25 Mai 2017
Teroristul și-ar fi sunat mama înainte să detoneze bomba în Manchester. Fratele său cunoștea planul atacului

Au fost făcute publice noi detalii din investigația ce caută cauzele atentatului produs la Manchester, în care și-au pierdut viața 22 de persoane.

Născut în Manchester, Salman Abedi, autorul atentatului, este descris de persoanele apropiate drept un băiat liniștit și foarte respectuos. Problemele ar fi început abia după ce băiatul a renunțat la facultate și a început să aibă o gândire radicală. Potrivit autorităților, Abedi ar fi călătorit des în ultimul an în Libia și Siria, unde s-ar fi antrenat în taberele teroriștilor.

Părinții lui Abedi s-au născut în Libia, mutându-se în Marea Britanie pentru a scăpa de regimul lui Muammar Gaddafi și s-au reîntors acasă în 2011, după ce dictatorul a fost înlăturat de la conducerea țării. 

Un oficial american a declarat media că părinții lui Salman Abedi ar fi fost îngrijorați de faptul că fiul lor s-a radicalizat și că a devenit violent. Nu este încă foarte clar cât de apropiat era Salman Abedi de familia lui, însă un cunoscut al lor spune că, cel mai probabil, părinții bărbatului sunt șocați de gestul fiului lor.

"Sunt sigură că mama și tatăl lui Salman sunt șocați de ceea ce a făcut el. Este foarte trist, deoarece mama lor este foarte inteligentă. A fost inginer în fizică nucleară și a absolvit Universitatea de la Tripoli ca șefă de promoție, cu note excelente", a declarat un apropiat al familiei lui Abedi.

Un reprezentant oficial al autorităților libiene a declarat că înainte de producerea atentatului Salman Abedi și-a sunat fratele aflat în Libia și i-a spus să îi transmită mamei lor, Samia Tabbal, să îl contacteze. Nu se cunoaște încă dacă Abedi ar fi vrut să transmită un mesaj de adio mamei sale înainte de a se sinucide.

De asemenea, se cunoaște faptul că fratele mai mic al lui Salman Abedi ar fi știut cu săptămâni înainte că acesta pregătea un atac în Manchester. Hashim Abedi, în vârstă de 18 ani, a fost arestat la Tripoli, împreună cu tatăl său, Ramadan Abedi.Fratele mai mare, Ismail, a fost și el reținut în Manchester.

Un oficial antitero din Libia a declarat că adolescentul de 18 ani a recunoscut că atât el, cât și fratele său erau membri ai Statului Islamic și că era la curent cu toate detaliile atacului.

Sora celor trei, Jomana, s-a declarat surprinsă de gestul fratelui ei: "Cred că a văzut copii musulmani murind peste tot și a vrut răzbunare. A văzut bombe pe care America le aruncă peste copii în Siria și a vrut răzbunare. Fie că a primit asta sau nu, e între el și Dumnezeu", a declarat aceasta pentru Wall Street Journal.

Alte stiri din Externe

Ultima oră