Soros i-a dat lui Clinton instrucțiuni clare despre cum să gestioneze protestele din Albania din 2011

12 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Soros i-a dat lui Clinton instrucțiuni clare despre cum să gestioneze protestele din Albania din 2011

"Draga Hillary", începe e-mailul datat 24 ianuarie 2011, din partea fondatorului Open Society Foundations, George Soros. "În Albania au loc evenimente ce necesită de îndată atenția înalților oficiali din guvernul SUA. După cum știi, protestul organizat vineri la Tirana de catre opoziție a dus la moartea a trei oameni și distrugerea unor proprietăți."

Trei oameni au fost împuscați mortal de către forțele de ordine în urma protestelor antiguvernamentale ce au avut loc în capitala Albaniei, Tirana, la sfârșitul lunii ianuarie, 2011.

Susținătorii Partidului Socialist, ce forma opoziția, au refuzat să accepte rezultatul alegerilor din 2009, acuzând că Partidul Democrat ar fi câștigat scrutinul prin intermediul fraudei și al coruptiei. Prim Ministrul de atunci, Sali Berisha, membru al Partidului Democrat, a acuzat opoziția de organizarea unei revolte asemănătoare cu cea din Tunisia, declarând: "Copiii bastarzi ai unui Ben Alis armean au conceput scenarii tunisiene".

"Sunt ingrijorări în legătura cu o contra demonstrație ce urmeaza a fi organizată miercuri de către partidul de la putere și un eveniment ce va avea loc două zile mai târziu ce va consta în omagierea victimelor", a mai scris Soros.

"Probabilitatea ca zeci de mii de oameni să iasă în strada, în contextul actualei instabilități politice, nu ajută la restabilirea ordinii publice și nu ajuntă nici fragilul proces democratic din această țară."

"Cred că trebuie luate urgent, două măsuri."

"1. Întreaga comunitate internațională trebuie să pună presiune atât pe premierul Berisha, cât și pe liderul opoziției Edi Rama pentru a bloca alte demonstrații și pentru a relaxa tonul declarațiilor publice."

"2. Numirea unui înalt oficial european pe post de mediator."

Soroș a sugerat trei candidați pentru acest post și anume pe Carl Bildt, Martti Ahtisaari și Miroslav Lajcak, toți având "relații puternice în Balcani".

În incheiere, miliardarul a subliniat că "SUA și UE trebuie să lucreze în armonie pe acestă problemă, dar dat fiind aspirațiile europene ale Albaniei, Uniunea Europeană trebuie să conducă negocierile", adaugând că fundația sa din Tirana "monitorizează îndeaproape situația și poate oferi o analiza independentă a crizei".

La câteva zile după ce e-mailul i-a fost trimis lui Hillary Clinton, Reuters a raportat că Miroslav Lajcak a fost trimis la Tirana pentru a se întalni cu liderii albanezi și a media încetarea crizei.

În luna martie, Wikileaks a lansat o arhivă deschisa publicului, ce conține 30,322 de e-mailuri de pe serverul privat pe care Hillary Clinton îl folosea cât timp a fost șefa Departamentului de Stat al SUA. Cele 50,547 de pagini reprezintă corespondența lui Clinton de la 30 iunie 2010 până la 12 august 2014.

Luna trecută, site-ul Wikileaks a publicat o arhivă conținând peste 1200 de e-mailuri datate de pe timpul războiului din Irak. Înaintea publicării, fondatorul site-ului, Julian Assange, declara că " viitoarele publicări în legătură cu Hillary Clinton" vor fi suficente pentru a o pune sub acuzare pe aceasta.

George Soros s-a facut cunoscut ca "omul care a spart Banca Angliei", pariind la bursa împotriva lirei sterline, pariu ce i-a adus 1 miliard de dolari într-o singura zi, în septembrie 1992. Unii au speculat că Soros a beneficia de informatii interne, privilegiate, în momentul în care facea investiții. În 2002, un tribunal din Paris l-a gasit pe Soros vinovat de folosirea de informații interne privilegiate pentru a profita de preluarea din 1988 a băncii Societe Generale.

Miliardarul Soros finantează, în prezent, peste 12 ong-uri ce activează pe teritoriul României. Dintre acestea fac parte organizații precum "Soros Advising and Placement Center", "Soros Educational Advising Center" , "Uniunea pentru Reconstrucția României”, "Centrul de Parteneriat pentru Egalitate”, "Centrul pentru Dezvoltare Economică”, "Centrul pentru Drepturile Omului - București", "Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)", "Asociația "Pro Democrația", "Societatea Academică Română” și "Fundatia pentru O Societate Deschisa" din care face parte faimosul "Grupul pentru Dialog Social".

Alte stiri din Externe

Ultima oră