Seful guvernului catalan refuza sa jure credinta Regelui Spaniei

13 Ian 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Seful guvernului catalan refuza sa jure credinta Regelui Spaniei

Totodata, Puigdemont a refuzat sa jure pe Constitutia Spaniei,reamintind ca guvernul sau isi propune obtinerea independentei Cataloniei in urmatoarele 18 luni. Gestul politicianului catalan a starnit nemultumirea guvernului spaniol si nu e clar daca refuzul juramantului pe Constitutie poate anula instalarea oficiala a guvernului.De altfel,oficiali guvernamentali spanioli au anuntat ca studiaza posibilitatea unor optiuni juridice care sa conteste noul guvern catalan.

In urma alegerilor din octombrie,alianta partidelor care militeaza pentru independenta Cataloniei au obtinut o majoritate care le-a permis formarea unui guvern care militeaza fatis pentru ruperea de Spania. Cum constitutia interzice acest lucru iar politicienii de la Madrid au denuntat aceasta intentie ca o aventura periculoasa, sunt multi care prevad un conflict ,chiar armat, intre provincia rebela si guvernul spaniol.

Se anticipeaza,totusi,o renogociere a statului Cataloniei, adica mai multa autonomie si retinerea la Barcelona a unui procent mai mare din impozitele stranse in regiune-Catalonia este regiunea cea mai bogata a Regatului Spaniol.

Alte stiri din Externe

Ultima oră