Rusia plănuiește controlul total asupra sudului Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, spune un general rus

22 Apr 2022
Rusia plănuiește controlul total asupra sudului Ucrainei pentru a ajunge în Transnistria, spune un general rus Galerie foto (2)

Rusia intenționează să preia controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, ca parte a celei de-a doua etape a operațiunii sale militare, a declarat vineri comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a informat agenția de presă Interfax, scrie Reuters.

Comandantul, Rustam Minnekayev, a fost, de asemenea, citat ca afirmând că Rusia intenționează să creeze un coridor de uscat între Crimeea, peninsula Mării Negre pe care Rusia a anexat-o în 2014 și Donbas în estul Ucrainei.

Ultimii luptători ucraineni rămași în orașul-port Mariupol din Donbas sunt ascunși într-o vastă instalație industrială pe care președintele Vladimir Putin a ordonat să fie blocată, mai degrabă decât luată cu asalt. Mariupol se află între zonele deținute de separatiștii ruși și Crimeea, iar capturarea acesteia ar permite Rusiei să lege cele două zone. 

Minnekayev a spus că preluarea controlului asupra sudului Ucrainei va îmbunătăți accesul Rusiei în regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, care se învecinează cu Ucraina și despre care Kievul se teme că ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri împotriva acesteia.

„Controlul din sudul Ucrainei este o altă rută către Transnistria, unde există și dovezi că populația de limbă rusă este asuprită”, a declarat Minnekayev, citat de agenția de presă Tass, la o întâlnire în regiunea centrală Sverdlovsk din Rusia.

„Aparent, acum suntem în război cu întreaga lume”, a spus Minnekayev.

Dacă este adevărat, asta ar putea indica că Rusia ar încerca să cucerească Odesa, unul dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, și să caute să-și consolideze pozițiile în Transnistria, un teritoriu al Moldovei controlat de ruși care găzduiește trupe rusești de la căderea Uniunii Sovietice.

Kievul a declarat la începutul acestei luni că un aerodrom din regiune este pregătit pentru a primi aeronave și a fi folosit de Moscova pentru a zbura cu trupele care se îndreaptă spre Ucraina, acuzații negate d Ministerul Apărării al Republicii Moldova și autoritățile din Transnistria. 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră