În 2015 au ajuns în UE mai mulţi bărbaţi decât femei şi copii. În perioada următoare va fi invers

09 Mar 2016 | scris de Istvan Deak
În 2015 au ajuns în UE mai mulţi bărbaţi decât femei şi copii. În perioada următoare va fi invers

”Foarte multe femei s-au confruntat cu violență, atât în țara de proveniență cât și de-a lungul drumului. Trebuie să protejăm femeile și copiii. Femeile au alte nevoi de la bărbați”, susține europarlamentarul britanic Mary Honeyball.

Statisticile arată că în 2015 au ajuns în UE mai mulți bărbați decât femei și copii. ”Ultimele cifre arată că vor veni mai multe femei în perioada următoare. Cred că bărbații pleacă primii fiindcă sunt trimiși înainte să vadă cum va fi situația în momentul în care familiile vor ajunge acolo. Într-adevăr femeile și copiii ajung mai târziu. Iar acest lucru este vizibil în acest moment”.

Ultimele statistici UNHCR arată că până la 55% dintre refugiații care vin în Europa vor fi femei și copii. ”Violența de care fug din țara lor, violență de-a lungul drumului, de multe ori din partea contrabandiștilor și traficanților și din păcate câteodată din partea altor refugiați. Este vorba de foarte multă violență. Femeile devin vulnerabile în special atunci când sunt pe cont propriu”, consideră ea.

Femeile sunt potențiale victime în țara de proveniență, tranzit și destinație. ”Este important să atragem atenția oamenilor. Aceștia trebuie să știe ce se întâmplă. Acest tip de presiune poate aduce îmbunătățiri. Trebuie să ne asigurăm că centrele în care ajung femeile sunt gestionate corespunzător.

Mulți oameni vorbesc dialecte ce sunt dificil de tradus. Nu există suficienți traducători capabili să le interpreteze. Traducerea este esențială și consider că trebuie făcut ceva în această privință.

Consilierea este deosebit de importantă pentru femeile ce au suferit traume. Lecții de limbi străine. De exemplu, trebuie oferită susținere copiilor pentru că multe femei ar dori să-i ferească de ce se spune în interviurile din centrele de refugiați. Femei care iau interviuri și traduc pentru acestea.

Multe dintre femei ar prefera să spună ce au de spus în prezența unei femei. În centre: băi separate; delimitări între femei și bărbați, cu excepția familiilor care își doresc să stea împreună. Într-unul dintre cele mai mari centre din Munchen pe care le-am vizitat, exista o cafenea pentru femei, putem spune „un loc al femeilor”.

Femeile se confruntă cu probleme de integrare și discriminare chiar și după ce le-a fost acordat statutul de refugiat. ”Acestea trebuie să fie pregătite pentru integrare. Acest lucru înseamnă că trebuie să învețe o limbă străină. Câteva dintre ele vor fi lucrat înainte, dar cred că multe dintre ele nu au avut șansa sa facă acest lucru, ceea ce ridică probleme în legătură cu pregătirea lor pentru muncă, dacă își vor dori să facă asta”, a încheiat Honeyball.

Alte stiri din Externe

Ultima oră