Proces pentru o operă de Brâncuşi spartă în două: proprietarul reclamă 22 de milioane de dolari

11 Sep 2019 | scris de A.V.
Proces pentru o operă de Brâncuşi spartă în două: proprietarul reclamă 22 de milioane de dolari

Colecţionarul de artă francez Marc Baradel a deschis proces împotriva comerciantului de artă Asher Edelman, pe care îl acuză de accidentul fatal al sculpturii brâncuşiene „Peşte”.

Francezul solicită daune importante pentru opera realizată de artistul român între 1924 şi 1926.

Un moment de neatenţie poate costa scump: mai exact 22,5 milioane de dolari, potrivit site-ului ArtNews.com.

Aceasta este suma pe care o pretinde colecţionarul Marc Baradel de la societatea Artemus administrată de Asher Edelman.

Marc Baradel povesteşte că la puţin timp după ce a primit opera în biroul său, aceasta a căzut de pe piedestalul său, spărgându-se în două.

El spune că Asher Edelman îşi asumase sarcina de a aşeza sculptura pe suport. Conform sesizării, societatea Artemus „a încălcat contractul prin faptul că nu a protejat operele de artă împotriva oricărei daune, pe când avea responsabilitatea”.

„Este absurd. Marc Baradel a urcat opera brâncuşiană pe un piedestal din biroul meu. S-a dus să se aşeze pe canapea şi aceasta a căzut imediat. În acel moment, avea în mână un certificat de asigurare”, explică la rândul său Asher Edelman.

Raportul de evaluare de la Curtea supremă din New York afirmă că după spargerea sa, opera a fost evaluată la 16,9 milioane de dolari, faţă de 22,5 milioane înaintea accidentului.

Ansamblul operaţiunilor fusese asigurat de Marc Baradel pentru suma de 5 milioane de dolari, la două companii de asigurare, HUB International cu sediul în Chicago şi Lloyd’s din Londra.

Acesta este motivul pentru care le cere şi celor două firme să onoreze acordul, după incident.

Alte stiri din Externe

Ultima oră