Primul președinte francez care ar putea ajunge în spatele gratiilor

02 Mar 2021 | scris de Istvan Deak
Primul președinte francez care ar putea ajunge în spatele gratiilor

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit France Presse, doi ani din condamnarea de trei sunt cu suspendare. Este foarte probabil totuşi ca fostul preşedinte să nu meargă la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară electronică, potrivit tribunalului, relatează EFE.

Tribunalul corecţional a stabilit că a fost încheiat un "pact de corupţie" între fostul preşedinte, astăzi în vârstă de 66 de ani, avocatul său Thierry Herzog şi fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, ceilalţi doi acuzaţi fiind de asemenea condamnaţi la câte trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Decizia de luni va deveni definitivă dacă cei trei condamnaţi nu vor face apel.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat că a încercat, cu ajutorul consilierului său juridic, în 2014, să afle secrete din anchetă de la Gilbert Azibert, pe atunci avocat general al Curţii de Casaţie, privind o altă investigaţie referitoare la finanţarea campaniei electorale.

În schimb, fostul preşedinte i-ar fi oferit sprijin avocatului general în obţinerea unui post în Monaco.

Pe 8 decembrie, Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut împotriva lui Sarkozy patru ani de închisoare, din care doi cu executare, considerând că imaginea preşedinţiei a fost afectată dur de această afacere cu "efecte devastatoare".

În faţa tribunalului, avocaţii săi au invocat faptul că Gilbert Azibert nu a primit un post în Monaco. Potrivit legii, nu este totuşi necesar ca lucrul care s-a promis în contrapartidă să fie obţinut, nici ca influenţa sa se materializeze, pentru ca delictele de corupţie şi trafic de influenţă să fie valabile.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte este condamnat la închisoare cu executare în Franţa. În 2011, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de angajări fictive.

UPDATE

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy va face apel după condamnarea sa de luni la trei ani de închisoare, dintre care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă, a anunţat luni avocata sa, Jacqueline Laffont, relatează AFP, DPA şi Reuters.

După acest "verdict extrem de sever" şi "total nefondat şi nejustificat", Nicolas Sarkozy "este calm dar rămâne hotărât să continue să-şi demonstreze nevinovăţia", a dat asigurări Jacqueline Laffont.

Cu toate că a fost condamnat la un an cu executare, este foarte probabil ca fostul preşedinte să nu meargă deloc la închisoare chiar dacă apelul va fi respins, întrucât judecătorul de şedinţă a declarat că ar accepta ca Sarkozy să efectueze pedepsa în arest la domiciliu, fiind monitorizat cu o brăţară electronică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră