Președintele Trump vrea să redeschidă școlile în Statele Unite

28 Apr 2020 | scris de A.A.
Președintele Trump vrea să redeschidă școlile în Statele Unite

Preşedintele american Donald Trump a pledat luni pentru redeschiderea şcolilor din sistemul public înainte de vacanţa de vară, dar a subliniat că decizia le va reveni guvernatorilor de state, chiar dacă foarte multe voci au declarat această măsură ca fiind total iresponsabilă informează marţi AP.

Într-o videoconferință cu toți guvernatorii, Trump le-a sugerat să ia în considerare posibilitatea deschiderii școlilor în condițiile în care părinții așteaptă ziua când își pot duce copiii la școală.

"Cred că vom vedea numeroase şcoli redeschise chiar şi pentru o perioadă scurtă şi aceasta va fi un lucru bun", a declarat Trump în timpul unei conferinţe de presă de la Casa Albă.

"Tinerii par să se descurce bine" în faţa noului tip de coronavirus, a subliniat miliardarul republican.

Absolut niciun guvernator nu a dat niciun răspuns apelului președintelui așa cum s-a putut observa într-o înregistrare a convorbirilor, relatează AP.

Majoritatea şcolilor americane au fost închise în urmă cu mai multe săptămâni în cadrul măsurilor de izolare menite să stăvilească pandemia, ceea ce, la fel ca în alte ţări ale lumii, complică lucrul de acasă pentru numeroşi părinţi.

În pofida acestor măsuri, pandemia a avansat rapid în SUA, unde se înregistrează aproape 1 milion de contaminări şi 56.000 de morţi. Însă, ea pare să încetinească şi preşedintele Trump, nerăbdător să relanseze economia, a prezentat în urmă cu circa 10 zile un plan de repornire a ţării.

Comitetul de Control a Bolilor Infecțioase a anunțat o serie de măsuri ce se impun la redeschiderea școlilor printre acestea aflându-se: distanțarea băncilor din clasă la peste 2 metri, mesele nu vor mai fi servite în cantine, ci în clase și absolut toate locurile de joacă urmează a fi închise.

În strategia susţinută de Casa Albă, şcolile ar urma să fie redeschise abia într-o a doua etapă, după cel puţin 15 zile de la reluarea altor activităţi economice.

Însă Donald Trump pare să fi modificat luni acest calendar. "Ştiu că unii guvernatori nu sunt încă gata să-şi deschidă statele, dar ar putea fi gata să-şi deschidă şcolile, este alegerea lor", a spus Trump.

Profesorii și-au exprimat îngrijorarea față de o posibilă reîntoarcere la ore, iar această măsură este considerată inutilă deoarece vacanța de vară este la 3 săptămâni distanță.

Școlile au fost închise de la începutul pandemiei, iar zeci de state au anunțat că elevii nu se vor întoarce în bănci anul acesta școlar.

Oficialii și-au exprimat dubiile față de o posibilă reîntoarcere la școală chiar și în septembrie. Pentru a putea primi elevii înapoi, toate școlile vor fi obligate să se reorganizeze și să asigure toate măsurile de igienă și distanțare fizică, adaugă AP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră