Premierul italian, Matteo Renzi, demisionează după eşecul de la referendum

05 Dec 2016 | scris de Cristi Semeghin
Premierul italian, Matteo Renzi, demisionează după eşecul de la referendum

Într-o declaraţie făcută de la sediul guvernului, Renzi a admis că "Nu" a câştigat la referendum de o manieră clară şi şi-a asumat responsabilitatea înfrângerii.

"Experienţa mea de şef al guvernului se opreşte aici", a declarat Renzi, după înfrângerea sa la referendumul privind reforma constituţională, precizând că va depune demisia, luni, la finalul unui consiliu de miniştri, transmite AFP.

"Am vrut să tai scaune, dar nu am reuşit. Scaunul care cade este cel al meu", a arătat premierul italian.

În timpul apariţiei sale, Matteo Renzi, cu o mie de zile în fruntea executivului de la Roma, a fost acompaniat de soţia sa, Agnese Lantini, căreia i-a mulţumit pentru "răbdarea" din timpul mandatului său de premier.

Renzi şi-a legat continuitatea la putere de aprobarea reformei sale constituţionale, o reformă cheie pentru el, dar care a fost respinsă la referendumul de duminică din Italia.

Aproape 60% contra reformei

După numărarea a circa jumătate din voturile exprimate la referendum, 59,6% s-au pronunţat contra reformei, faţă de 40,4 în favoarea acesteia, relevă EFE.

Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană în ultimele decenii, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar fi sporit puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, pe probleme precum mediul, transportul şi energia, anunță Agerpres.

Reforma viza şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând totodată să fie redus numărul de parlamentari.

Temeri

Analiştii apreciau înaintea votului că o eventuală înfrângere a lui Renzi va fi interpretată drept un nou vot de protest al alegătorilor occidentali, după referendumul din Marea Britanie în care a câștigat tabăra pro-Brexit și după victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare, iar această incertitudine sperie piețele.

piete

De altfel, euro a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele 20 de ani, după victoria masivă a taberei „NU” la referendum, urmată de anunţul privind demisia lui Renzi, iar pieţele asiatice deja îşi arată îngrijorarea, căci Italia este a treia economie ca importanţă din Zona Euro, comentează cotidianul francez Le Point.

Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din Zona Euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene.

În referendumul din Italia au avut drept de vot circa 51 de milioane de persoane, care și-au putut exprima opțiunea duminică, de la 7 dimineața la 11 noaptea.

CITIŢI ŞI:

Criza referendumului italian? Euro s-a depreciat mai mult decât după Brexit

Alte stiri din Externe

Ultima oră