ITALIA. Referendum cum nu a mai avut loc din 1946 încoace. Votul poate arunca Europa în criză (VIDEO)

04 Dec 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ITALIA. Referendum cum nu a mai avut loc din 1946 încoace. Votul poate arunca Europa în criză (VIDEO)


În Italia, premierul Matteo Renzi a promis că va demisiona din funcţie dacă alegătorii vor respinge în referendum reformele constituţionale propuse de el.

Peste 50 de milioane de italieni sunt chemați duminică la urne, inclusiv patru milioane de italieni care trăiesc în străinătate și care vor putea vota prin poștă, pentru a aproba sau respinge prin referendum reformele constituționale propuse de premierul Matteo Renzi care dorește sporirea puterilor guvernului în detrimentul Senatului.

Pe fondul crizelor politice frecvente din Italia, premierul de centru-stânga, Matteo Renzi, a cerut o reformă a sistemului politic pentru a spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, în domenii precum mediul, transportul şi energia.

Reforma vizează şi renunţarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcţiei legislative în cazul Senatului, urmând să fie redus numărul de parlamentari.

O eventuală înfrângere a sa va fi interpretată drept un nou vot de protest al alegătorilor occidentali, după referendumul din Marea Britanie în care a câștigat tabăra pro-Brexit și după victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare, iar această incertitudine sperie piețele.

Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene.

Referendumul din Italia, care vizează reforme constituţionale, ar putea afecta nu doar stabilitatea politică din ţară, ci şi situaţia economică, evidenţiind problemele majore din industria bancară, notează BBC.

Italia este a treia mare economie din zona euro, iar datoriile guvernamentale înregistrate sunt printre cele mai mari din zona euro, potrivit unor statistici invocate de BBC. Unul dintre motivele care explică problema este reprezentat de cele două decenii de performanţă economică slabă. După PIB, economia a înregistrat valori cu 8% mai mici faţă de datele publicate înainte de criza financiară.

În cazul unui vot DA la referendum numărul senatorilor va scădea de la 315 la 100.
Analiştii din Peninsulă interpretează rezultatul referendumului ca pe un vot pro sau anti-Uniunea Europeană.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră